Sociale onderhandelingen Sabena starten woensdag

"Dan hopen we meer klaarheid te krijgen over de concrete gevolgen van het businessplan van Mueller", aldus Jan Coolbrandt van het ACV. De vakbonden hopen er te horen hoe het management concreet de filialisering en de geplande afdankingen zal organiseren.

Maandag waarschuwde de raad van bestuur van Sabena dat het businessplan mogelijk niet zal volstaan. Zo zou de productiviteit nog meer dan met de beoogde 12 procent moeten toenemen en zou de capaciteit worden aangepast. "Misschien krijgen we ook daarover meer details te horen", aldus Coolbrandt.

Morgen/dinsdag vindt nog een groepsondernemingsraad plaats, die kadert in de wet Renault.

De beslissing van de vakbonden om toch te onderhandelen over de sociale gevolgen van het businessplan werd afgelopen weekend genomen. "Na een ontmoeting met premier Guy Verhofstadt vrijdagavond hebben onze advocaten contact opgenomen met de raadsman van Sabena", aldus Dennis De Meulemeester van het ABVV-metaal. Beide partijen kwamen een akkoord overeen, waarbij de directie instemde met het vernietigen van de beschikking van 7 september.

De vakbonden drongen de afgelopen week steeds aan op het vernietigen van die beschikking, die aan de stakende Sabena-piloten een dwangsom oplegde. De vakbonden vonden dat het recht op staken hiermee geschonden werd.

De piloten van hun kant, bij monde van de pilotenorganisatie BeCA, weigeren het akkoord van afgelopen weekend te onderschrijven en zetten hun gerechtelijke strijd voort. Afgelopen maandag werd verzet tegen de beschikking van 7 september ingediend. Volgende week moet de rechtbank een uitspraak doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud