Sofina haalt Sidro van beurs

De Sociéte Internationale d'Energie Hydro-Electrique, kortweg Sidro, brengt een openbaar bod tot inkoop van eigen aandelen, coupon nr. 7 en volgende aangehecht. Sofina, de holding van de familie Boël en met 79,84 procent referentieaandeelhouder van Sidro, brengt zijn 1.143.329 aandelen niet in. Het bod slaat dus maar op de 288.736 aandelen die vrij verhandelbaar zijn. Na het bod houdt Sidro 10 procent van de eigen aandelen in bezit. Sofina behoudt zijn 79,84 procent. Het saldo wordt vernietigd, waarna het kapitaal wordt verminderd.

Sidro, dat belangen heeft in olieaandelen als TotalFinaElf, Chevron, BP Amoco of Koninklijke Olie, biedt zijn aandeelhouders de intrinsieke waarde min 5 euro voor de forfaitaire aanrekening van de belastingslatenties. Vorige week donderdag bedroeg de intrinsieke waarde van Sidro 137,3 euro bij een koers van 90 euro. Het bod was dus 132,3 euro per aandeel waard. Dat betekende een premie van 47 procent. Gisteren eindigde Sidro op Euronext Brussel op 91 euro.

Gezien de schaarse verkoopmogelijkheden via de beurs en de forse premie gaat het merendeel van de aandeelhouders meer dan waarschijnlijk in op het bod. Dan blijft Sidro achter met twee aandeelhouders: Sofina en Sidro zelf. De operatie wordt dan een elegante manier om Sidro van de beurs te halen, al wil men dat bij Sidro niet gezegd hebben. 'Wij willen met deze operatie enkel liquiditeit creëren', stelt een woordvoerder. 'Op de algemene vergadering kregen we telkens weer de vraag om het aandeel liquider te maken. Een schrapping streven we niet na. Dat is de verantwoordelijkheid van de beursautoriteiten.' Het bod moet nog goedgekeurd worden op de buitengewone algemene vergadering van 9 november.

Dat Sidro geen liquide aandeel is, bewijst het gemiddelde dagvolume. In het voorbije jaar werden dagelijks gemiddeld 99 aandelen Sidro verhandeld. De vraag blijft nu wat de familie Boël met de andere beursgenoteerde en eveneens weinig liquide holdings Henex, Glaces de Charleroi en Moustier-sur-Sambre van plan is.

ToP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud