Solvay en BP ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

Eind december 2000 werd daarover reeds een intentieverklaring gesloten. Solvay noemt deze overeenkomst 'een stap voorwaarts in zijn voortdurende strategische herpositionering op snelgroeiende markten van specialiteiten met hoge toegevoegde waarde'

Alois Michielsen, voorzitter van het uitvoerend comité van Solvay wijst er op dat de transactie een hoeksteen vormt voor de strategische ontwikkeling van de groep. De afhankelijkheid van de cyclische petrochemie-activiteiten wordt sterk verminderd terwijl tegelijk de focus versterkt wordt op de groei op het vlak van farma en specialiteiten.

Volgens de overeenkomst neemt Solvay de technische polymeren van BP over. Door deze overname zal Solvay zijn omzet met 50% kunnen verhogen op het gebied van speciale polymeren. De omzet zal 900 miljoen euro belopen. BP neemt de polypropeenactiviteiten van Solvay over.

De twee ondernemingen zetten tevens samen twee joint ventures op die gezamenlijk één van de belangrijkste spelers inzake hoge-dichtheid polyethyleen (HDPE) zullen zijn op wereldniveau, met een totale omzet van zowat 2 miljard EUR. Ze brengen hun HDPE-fabrieken in Europa onder in een joint venture, waarin ze elk de helft van de aandelen hebben, terwijl in de VS de HDPE-activiteiten in een joint venture terechtkomen waarin Solvay een belang heeft van 51% en BP de resterende 49%. Tevens trekt Solvay zich terug uit de polypropyleenactiviteiten, waarin het niet tot de wereldtop behoorde.

Naast de overname van de speciale polymeren en het afstoten van het polypropyleen ontvangt Solvay dankzij dit akkoord bovendien van BP een betaling in contanten ten bedrage van 80 miljoen euro ter vereffening van de uitwisselingsoperatie, alsmede de garantie van een veilige en constante ethyleenvoorziening, waardoor de positie van de HDPE-activiteit zal worden versterkt.

De Amerikaanse autoriteiten keurden het akkoord al goed. Nu wordt het akkoord nog voorgelegd aan de Europese concurrentieautoriteiten en aan de autoriteiten van een aantal landen. Onder voorbehoud van deze goedkeuringen, wordt de overeenkomst tegen eind september afgerond.

Lees hier het persbericht van Solvay.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud