Steeds meer horecazaken verhogen prijzen in afwachting van euro
Op vraag van het ministerie van Economische Zaken voerde de Economische Inspectie in de maand juli een extra onderzoek uit naar de prijsverhogingen als gevolg van de invoering van de euro. De eerste resultaten voorspellen weinig goeds. 'Uit de voorlopige cijfers blijkt een toename van het aantal probleemgevallen. 10 procent van de onderzochte handelszaken verhoogde de prijzen met meer dan 3 procent', aldus Van Hende.
Volgens de topman van de Economische Inspectie neemt het fenomeen in de horecasector stilaan verontrustende vormen aan. 'We spreken hier vooral over abnormale prijsverhogingen in cafés en restaurants', verduidelijkt Van Hende. Gemiddeld liggen de nieuwe prijzen daar 3 tot 7 procent hoger. Een café greep de euro zelfs aan om de prijzen met 23 procent te verhogen.
Opvallend is dat slechts één 'betrapte' handelaar op vijf bekende dat de prijsverhoging effectief te maken heeft met de komst van de euro. Veelal verschuilen zij zich achter excuses, zoals een verhoging van de leveranciersprijzen of de algemene stijging van de levensduurte.
Dat neemt echter niet weg dat het aantal klachten bij de Economische Inspectie de voorbije maand fors is toegenomen. 'We ontvingen reeds 110 euroklachten, eind vorige maand waren dat er nog 60', zegt Van Hende. In veel gevallen betreft het horeca- of toerismezaken uit de kuststreek of uit de streek van Leuven. Opvallend is dat er zo goed als geen enkele klacht uit Wallonië komt. 'Dat is verwonderlijk omdat naar mijn ervaring Walen meestal veel prijsbewuster zijn dan Vlamingen', merkt Van Hende op.
Hoewel de prijsvorming in principe vrij is, kan een systematische verhoging van de prijzen leiden tot een inflatiespiraal. Als de situatie uit de hand loopt, sluit Marc van Hende niet uit dat probleemsectoren, zoals de horeca, verplicht worden hun prijsverhogingen te melden bij de Economische Inspectie. 'De beslissing daarover valt pas na de euro-enquête in september. Dan delen we ons advies over eventuele maatregelen tegen de prijsverhogingen mee aan de minister.'
De topman van de Economische Inspectie relativeert wel het effect van de prijsverhogingen op de economie. 'Het gaat, buiten de horecasector, nog steeds om een randfenomeen. Een duidelijke invloed op de inflatie is voorlopig niet merkbaar.' Toch roept Van Hende de consumenten op tot verscherpte waakzaamheid. Hij benadrukt dat alle klachten ernstig worden genomen en door de Inspectie ter plaatse worden onderzocht. NT
Meest gelezen
- 1 Vlaamse wijnbouwers worden na de oogst wakker met kater
- 2 Van Iraanse olievelden tot nucleaire doelen: Israëlische vergelding zal wereldwijd impact hebben
- 3 Niet goedkope Dacia, wel Tesla profiteert van Vlaamse premie voor elektrische auto’s
- 4 Reorganisatie bij advocatenkantoor Loyens & Loeff
- 5 Nieuwe start-ups storten zich op Vlaamse energiemarkt