Steeds meer horecazaken verhogen prijzen in afwachting van euro

Als de situatie verergert, kan de federale minister van Economische Zaken, Charles Picqué, bepaalde probleemsectoren dwingen hun prijsverhogingen te melden.

Op vraag van het ministerie van Economische Zaken voerde de Economische Inspectie in de maand juli een extra onderzoek uit naar de prijsverhogingen als gevolg van de invoering van de euro. De eerste resultaten voorspellen weinig goeds. "Uit de voorlopige cijfers blijkt een toename van het aantal probleemgevallen. 10 procent van de onderzochte handelszaken verhoogde de prijzen met meer dan 3 procent", aldus Van Hende.

Volgens de topman van de Economische Inspectie neemt het fenomeen in de horecasector stilaan verontrustende vormen aan. "We spreken hier vooral over abnormale prijsverhogingen in cafés en restaurants", verduidelijkt Van Hende. Gemiddeld liggen de nieuwe prijzen daar 3 tot 7 procent hoger. Een café greep de euro zelfs aan om de prijzen met 23 procent te verhogen.

Opvallend is dat slechts één betrapte handelaar op vijf bekende dat de prijsverhoging effectief te maken heeft met de komst van de euro. Veelal verschuilen ze zich achter excuses, zoals een verhoging van de leveranciersprijzen of de algemene stijging van de levensduurte.

NT

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud