Advertentie

Stormloop richting verkoopclimax

(tijd) 'De aandelenbeurzen naderen hun verkoopclimax', zegt hoofdstrateeg Barton Biggs van Morgan Stanley. 'Op deze koersniveaus dient zich een enorme koopopportuniteit aan.' Die grote stormloop naar de verkoopclimax duwde de Bel20-index 3,3 procent lager naar 2.400,35 punten. Dat is zijn laagste peil sinds eind 1997. Alle Bel20'ers moesten achteruit. In de brede markt behoorden VPK, Immobel en Resilux tot de schaarse lichtpunten.

De beurscrisis bereikte gisteren een voorlopig hoogtepunt. De meeste beursindexen donderden bij stevige omzetten met procenten tegelijk naar hun dieptepunten in meerdere jaren. De onzekerheid over het mogelijk escalerende conflict na de bloedige aanslagen doet velen uit de markt stappen. Het neerploffende consumenten- en producentenvertrouwen leidt rechtstreeks naar een pijnlijke recessie.

'Het onweert boven alle markten. We kunnen nergens schuilen', jammert een vermogensbeheerder. Degenen die toch op de beurs willen blijven, kunnen misschien hun gading zoeken in defensieve sectoren die op de lokale markt actief zijn. De Halse distributeur Colruyt meldde positieve zaken tijdens zijn algemene vergadering. De eerste maanden van het in april gestarte boekjaar waren veelbelovend. De nieuwe concurrentie van Carrefour doet zich nog niet gevoelen. En Colruyt diversifieert met Dreambaby, een winkelketen voor baby's. Tot slot blijft Colruyt eigen aandelen inkopen. Veel steun gaf dat allemaal niet. Colruyt zakte met 3,4 procent tot 41,1 euro.

Dat was zeker niet de slechtste prestatie gisteren. Fortis verloor 6,2 procent tot 22,59 euro, zijn laagste peil sinds de LTCM-crisis van oktober 1998. KBC leverde 4,2 procent in tot 31,92 euro. Voor dat aandeel moeten we zelfs tot april 1997 teruggaan om nog lagere niveaus tegen te komen.

D'Ieteren moest 7,4 procent achteruit en kost nog 134,2 euro. De automobielgroep blijft klappen krijgen, mede omdat haar dochter Avis Europe ruim 50 procent van zijn omzet realiseert in luchthavens. De analisten van Credit Suisse First Boston prediken voorzichtigheid rond de autoverhuurder, maar merken op dat Avis Europe vooral klanten voor de intra-Europese luchtvaart bedient. Die markt is minder aangetast door de internationale psychose. Overigens heeft D'Ieteren last van de beurscrisis in de automobielsector.

Dit keer moest ook Interbrew achteruit. De Belgische sterkhouder van de voorbije dagen zakte met 2,1 procent tot 28,38 euro. Een analist van Goldman Sachs schat de waarde van Carling Brewers, dat door Interbrew in de verkoop is gezet, op meer dan 1,2 miljard pond. De kans is groot dat Heineken de brouwerij zal kopen.

Was er dan geen enkele opsteker? Alleszins niet in de Bel20. GBL verloor andermaal 3,8 procent tot 49,55 euro. De holding van Frère mag dan nog van geluk spreken dat ze begin dit jaar haar pakket RTL-aandelen ruilde voor een pakket Bertelsmann-aandelen. RTL Group is immers in een vrije val, die nog werd versneld door de aankondiging van erg sombere resultaten en vooruitzichten woensdagochtend. Gisteren zakte RTL Group nog eens met 15,9 procent tot 28 euro.

Spector realiseerde over het eerste halfjaar voor het eerst in vijf jaar een operationele winst. De loodzware financiële lasten duwden het nettoresultaat echter in het rood. Spector is fors aan het afslanken.

De groep hoopt nog voor nieuwjaar een hele reeks fotolabs te verkopen aan Eastman Kodak. Het valt echter nog te bezien of Eastman nog koopplannen heeft. Die gaf eerder deze week een enorme winstwaarschuwing en vreest massale afdankingen. Het aandeel Spector bleef hangen op 7 euro.

Eastman Kodak meldde tevens dat zijn afdeling medische beeldvorming te lijden heeft onder de zware concurrentie. Agfa-Gevaert is een van de belangrijkste wereldspelers op dat vlak. De Mortselse beeldvormingsgroep gaf dit jaar al heel wat winstwaarschuwingen, maar had het totnogtoe nooit over eventuele winstdervingen wegens een moordende concurrentie. Het aandeel verloor 4,8 procent tot 11,8 euro.

Gelukkig was er VPK Packaging, dat tegen de sterke stroming in 3,8 procent hoger klom tot 21,7 euro. VPK Packaging publiceerde erg goede halfjaarresultaten, met een 23 procent hogere omzet en een 50 procent hogere nettowinst. Het tweede halfjaar zal zwakker zijn, maar dat heeft tendele met seizoenseffecten te maken. VPK maakt zich alleszins sterk dit jaar opnieuw met dubbele groeicijfers te kunnen uitpakken.

Er was ook Immobel, dat 3,5 procent steeg tot 44,99 euro. Ook de bouw- en vastgoedgroep legde woensdagavond mooie halfjaarcijfers voor. En gelukkig was er ook Resilux, dat na beurstijd forse groeicijfers over het eerste semester publiceerde. 'Tegenwoordig moet iedereen waarschuwingen de wereld insturen, maar we blijven bij onze vooruitzichten', glunderde gedelegeerd bestuurder Dirk de Cuyper. Het aandeel won 3 procent tot 55 euro. PHu

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud