Sun Microsystems boekt eerste kwartaalverlies in twaalf jaar

Per aandeel bedroeg het verlies 0,03 dollar, tegenover een winst van 0,21 dollar vorig jaar. Exclusief buitengewone lasten boekte Sun een winst van 134 miljoen dollar of een 0,04 dollar per aandeel. Dat is een dollarcent boven de gemiddelde verwachting van analisten. De omzet van het bedrijf zakte in het vierde kwartaal van 5 miljard naar 4 miljard dollar. Over het gehele boekjaar steeg de omzet echter van 15,7 miljard naar 18,3 miljard dollar, terwijl de nettowinst ruim verdubbelde tot 363 miljoen dollar.

Sun verwijst vooral naar het slechte economische klimaat. Bedrijven geven minder geld uit aan nieuwe servers en de programma's die deze machines doen draaien. Ze opteren ervoor hun 'legacy'-systemen zolang mogelijk te gebruiken en de aankoop van nieuwe apparatuur dus uit te stellen. Daar kom nog eens bij dat de concurrentie van bedrijven als Hewlett Packard en IBM, die goedkoper zijn, scherper wordt.

Zowat een jaar geleden klonk het bij Sun nog dat de omzet in het afgelopen boekjaar probleemloos met 30 procent zou aandikken. De ineenstorting van de dotcom-sector en de crisis in de telecomsector stak daar evenwel een stokje voor.

In tegenstelling tot veel van zijn branchegenoten heeft Sun nog niet drastisch ingegrepen en personeel aan de deur gezet. Toch nam het bedrijf een reeks maatregelen om de rendabiliteit te herstellen. Zo werden de algemene- en administratieve kosten in het vierde kwartaal met 10 procent naar beneden gebracht. Aan de investeringen in onderzoek en ontwikkelingen werd niet getornd. In tegendeel: ze stegen met 17 procent. Topman Scott McNealy geeft aan zich niet al te veel zorgen te maken over de resultaten.

LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud