Sun ziet pas heropleving ICT-sector in lente 2002

De Belgische divisie van het Amerikaanse Sun Microsystems zag haar omzet in het boekjaar dat eind juni afliep met 34 procent groeien. Op de Beeck: 'In het begin van dat jaar zaten we nog volop in de boom van de sector, naar het einde toe was dat al sterk verminderd.' Het boekjaar ervoor groeide de omzet met 30 procent. Sun levert naast infrastructuur ook diensten aan bedrijven die zaken willen doen via het internet.

Voor het huidige boekjaar, dat eind juni 2002 afloopt, verwacht Op de Beeck een omzetgroei van 10 procent. De groei zal dus nog tot volgende zomer flink achterblijven op het tempo van vorige jaren. Toch is Op de Beeck zeker dat de markt volgend jaar weer aantrekt. Op de Beeck: 'Bij Sun in België werken 250 mensen en we zullen zeker niemand ontslaan. Er zijn zelfs 14 vacatures. We willen als eerste klaarstaan op het moment dat de groei weer sterker wordt.'

De markt voor computers en aanverwante diensten slabakt wereldwijd sinds het najaar van 2000. Een vertraging van de economische groei doet bedrijven en particulieren hun investeringen uitstellen of annuleren. Het onderzoeksbureau Gartner becijferde dat de verkopen van computers aan consumenten in het afgelopen kwartaal in West-Europa met 15 procent daalden.

Veel waarnemers stellen dat de heropleving van die markt er dit najaar komt. Ze denken dat veel bedrijven en particulieren nieuwe computers zullen kopen als het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows XP, eind oktober in de winkels ligt.

Op de Beeck kan die stelling maar ten dele bijtreden. 'Er zal naar de eindejaarsperiode toe wel een lichte heropleving zijn maar die zal minder sterk zijn dan in andere jaren.' De eindejaarsperiode is voor de computerindustrie traditioneel een piekperiode: bedrijven maken dan hun computerbudgetten voor het bijna voorbije jaar op en particulieren kopen de consumentenproducten voor onder de kerstboom.

Het eindejaar zal dus wel een heropflakkering brengen maar die blijft volgens Op de Beeck niet duren. 'We verwachten dat 2002 nog zwak zal starten. Later in het jaar, in de lente, moet de markt opnieuw haar normale groei bereikt hebben.' JLi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud