Swissair kan voort onder gerechtelijk akkoord

Vrijdag slaagde Swissair erin meer vliegtuigen de lucht in te sturen dan donderdag. Toch kon het normale vluchtenschema nog niet worden gevolgd omdat te weinig geld voorhanden was. De Zwitserse regering had weliswaar 50 miljoen Zwitserse frank overgemaakt, maar voor een volgende 270 miljoen Zwitserse frank moest worden gewacht tot de rechtbank instemde met een gerechtelijk akkoord. Dat gebeurde pas in de late namiddag. Met de toewijzing werd een faillissement vermeden.

De toezeggingen van respectievelijk 50 en 270 miljoen Zwitserse frank passen in een noodfinanciering van 450 miljoen Zwitserse frank (303 miljoen euro) die de Zwitserse regering Swissair wil toestoppen om de luchtvaartmaatschappij tot het einde van de maand in de lucht te houden. Tegen die tijd moet een groot deel van de onderneming in het kader van een reddingsplan van de Zwitserse banken UBS en Crédit Suisse overgebracht zijn in het filiaal Crossair. Om de problemen bij Swissair te verzachten, verlengde de regering ook de dekking van de oorlogsverzekering voor twee weken. De dekking loopt nu tot 25 oktober. De dure oorlogsverzekering werd opgelegd na de terroristische aanslagen in de VS op 11 september.

Het gerechtelijk akkoord biedt Swissair bescherming tegenover zijn schuldeisers. Tot de belangrijkste schuldeisers behoren de leasingmaatschappijen ILFC - een filiaal van AIG dat zes A330-200-Airbussen, twee A319's, twee A320's en acht A321-toestellen heeft geleasd - en Gecas van General Electric met vier toestellen.

Het is de vliegtuigexploitatie van Swissair die op 28 oktober bij Crossair wordt ondergebracht. Het belang van 70 procent dat Swissair in Crossair aanhield, werd vorige maandag door UBS en Crossair overgekocht voor een bedrag van 1,4 miljard Zwitserse frank. Naast de strikte luchtvaartactiviteiten is Swissair actief in catering met Gate Gourmet, in de luchthavenwinkels Nuance, goederenbehandeling en onderhoudsdiensten SR Technics. Deze activiteiten vallen niet onder het schuldmoratorium. Daarnaast zijn er nog de vracht- en logistieke filialen Cargologic en Swisscargo en het internetreisagentschap Beyoo. Die staan er slechter voor en volgen in de voetstappen van het moederbedrijf. Zij worden verkocht dan wel gesloten.

De controlerende aandeelhouders van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Volare hebben laten weten dat ze hun voorkeurrechten op de aankoop van een 49,9-procentbelang willen gebruiken indien Swissair dat zou verkopen. De meerderheid van Volare is in handen van de Italianen Gino Zoccai en Vincenzo Soddu. In de Italiaanse pers verschenen berichten dat het Duitse Lufthansa op het belang zou azen. Lufthansa is al in Italië actief met een belang in Air Dolomiti en een commerciële alliantie met Air One.

De problemen met Swissair hebben een zware weerslag bij de bevolking. Die begrijpt niet waarom de banken toegelaten hebben dat de vliegtuigen twee dagen aan de grond moesten blijven omdat ze hun kerosine niet konden betalen. Bovendien beroert het grote aantal afdankingen de mensen. Niet minder dan 4.000 arbeidsplaatsen zouden verloren gaan. De Zwitserse president Moritz Leuenberger heeft UBS en Crédit Suisse uitdrukkelijk gevraagd een steentje bij te dragen tot de sociale kosten bij de afdankingen. De Zwitserse minister van Financiën, Kaspar Villiger, voegde daaraan toe dat de overdracht van de luchtvaartactiviteiten aan Crossair de enige optie was die nog op tafel lag om Swissair - zij het gedeeltelijk - te redden.

Intussen kampte het personeel van Swissair vrijdag wel met een probleem: de kredietkaarten van het bedrijf werden geblokkeerd door Swisscard, een gezamenlijke onderneming van Crédit Suisse Group en American Express. Het personeel mag de kredietkaarten in principe ook voor privé-doeleinden gebruiken. Na ondertekening van een document mochten de kaarten - enkel voor privégebruik - voort worden gebruikt. Zodra Crossair de vereiste contracten ondertekent, zijn ze ook opnieuw voor beroepsdoeleinden bruikbaar. WB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud