Swissair lijdt 154 miljoen euro verlies en schrapt 1.300 banen

De groep maakte ook bekend dat de verkoop van de dochterondernemingen Swissport (grondafhandeling) en Nuance Group (taksvrije winkels) nakend is. Voor Swissport werd een voorakkoord getekend met Candover Partners, een kapitaalverschaffer voor grote Europese buy-outs. De verkoop van beide dochters maakt deel uit van een grootscheeps desinvesteringsprogramma dat in 18 maanden 4,5 miljard Zw.fr. (2,97 miljard euro) moet opbrengen.

In het eerste halfjaar schreef Swissair een provisie van 251 miljoen Zw.fr. (165,5 miljoen euro) in de boeken, geld dat bestemd is om de Duitse touroperator LTU uit het moeras te trekken. Swissair heeft een belang van 50% in LTU, maar wil de band met deze groep losser maken.

Wegens de economische vertraging in de VS en Europa, die op de resultaten weegt, wordt het vorige maand aangekondigde besparingsplan versneld uitgevoerd. Tegen het einde van het jaar gaat de Zwitserse groep wereldwijd 5% van alle kaderfuncties schrappen of in totaal ongeveer 300. Er verdwijnen ook nog eens 1.000 banen. De vloten van Crossair en Swissair worden samengevoegd en een aantal luchtverbindingen worden stopgezet. Momenteel werken bij Swissair 72.450 mensen.

Swissair boekte vorig jaar een recordverlies van 2,9 miljard Zw.fr. (1,9 miljard euro) Daarvan had 2,4 miljard Zw.fr. (1,6 miljard euro) betrekking op een provisie om de problemen bij de dochterondernemingen AOM-Air Liberté en Sabena op te lossen. De directie maakte donderdag bekend dat de provisie heeft volstaan om zich helemaal uit AOM-Air Liberté terug te trekken en de participatie in Sabena op 49,5%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud