Swissair vliegt weer (update)

De regering pompte 450 miljoen Zwitserse frank (303 miljoen euro) in Swissair. Met het verse geld kan Swissair tot het einde van de maand verder. Gedelegeerd bestuurder Mario Corti had dinsdag en woensdag alle vliegtuigen van Swissair aan de grond gehouden omdat de Zwitserse banken UBS en Crédit Suisse talmden met het storten van vers geld op Swissairs rekeningen.

Daardoor kwam Swissair in zo'n acute geldnood dat het zelfs de kerosine voor zijn vliegtuigen niet meer kon betalen. UBS en Crédit Suisse komen later nog met een injectie van 510 miljoen Zwitserse frank (330 miljoen euro) over de brug.

De beslissing om het zieltogende Swissair een injectie overheidsgeld te geven kwam er woensdagavond na een ontmoeting van toplui van de banken en van Swissair met de Zwitserse ministers van Financiën en Economie.

Een eerste Swissair-toestel steeg donderdag rond 09.45 uur op vanuit Zurich met bestemming Moskou. Een tweede vliegtuig met bestemming Johannesburg volgde even later. Volgens Jeandrain is ongeveer 33 procent van de vluchten verzekerd. Het gaat om 50 Swissair- en 110 Crossair-vluchten, die voor de rekening van Swissair worden uitgevoerd.

"We vliegen donderdag niet op Brussel", zegt Patrick Jeandrain, woordvoerder van Swissair Group. Swissair besliste maandag om zijn vluchten naar de Belgische hoofdstad te schrappen, uit vrees voor eventuele acties van woedende vakbonden en het in beslag nemen van de toestellen door de Belgische autoriteiten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud