Tabaksindustrie krijgt uitzondering op afrondingsregels euro

De euro is niet gelijk voor iedereen. De tabaksindustrie moet de afrondingsregels voor de euro niet naar de letter toepassen, stelde de Franstalige krant La Dernière Heure vast. De taksband van een pakje van 25 sigaretten, dat vandaag 149 Belgische frank bedraagt, vermeldt de tegenwaarde van 3,70 euro.

Indien men 149 frank op een correcte manier omrekent (en deelt door 40,3399 frank) bekomt men echter 3,6936 euro. Afgerond tot twee cijfers na de komma is een pakje van 25 sigaretten dus 3,69 euro waard, en niet 3,70 euro. De tegenwaarde van 3,70 euro is 149,25 frank, zodat rokers 25 centiem te veel betalen.

Dat is natuurlijk maar een fractie meer, maar indien men die 25 centiem vermenigvuldigt met het groot aantal verkochte pakjes van 25 sigaretten, dan is het duidelijk dat de "uitzonderlijke" afronding voor de tabakssector een lucratieve zaak is.

Erik Sclep, de woordvoerder van British American Tobacco Belgium, meldt dat de tabakssector zijn boekje niet te buiten gaat. "We hebben voor de afrondingen het fiat gekregen van het ministerie van Financiën. 'Trouwens, we ronden ook naar beneden af. De prijs van een pakje van 30 sigaretten, die 174 frank bedraagt, ronden we af naar 4,30 euro (173,46 frank), terwijl de exacte afronding een bedrag van 4,31 euro geeft."

De pakjes met 30 sigaretten worden echter veel minder courant verkocht dan de pakjes met 25, en ook die met 20 sigaretten. Deze laatste pakjes kosten 129 frank. De gemakkelijk leesbare tegenwaarde van 3,20 euro die de fiscale tabaksband van de pakjes van 20 vermeldt, is hier wel de correcte conversie.

Opmerkelijk is de motivatie die het ministerie van Financiën schijnbaar geeft voor de uitzondering die het toestaat voor de tabakssector. "Het ministerie staat de uitzondering toe omdat het meent dat gemakkelijk leesbare en betaalbare afrondingen voor dagelijks gebruikte consumptiegoederen ("fast moving consumer goods") de consument sneller vertrouwd zullen maken met de euro", stelt Sclep.

De prijs van brood, toch ook een dagelijks gebruikt consumptiegoed, wordt nochtans wel op een correcte manier omgerekend naar euro. Een klein gesneden brood van 40 frank vermeldt de tegenwaarde van 99 eurocent, en niet 1 euro. Een groot gesneden brood van 61 frank is 1,51 euro waard.

Bij het ministerie van Financiën was gistermiddag niemand bereikbaar voor commentaar.

Test-Aankoop is er niet over te spreken dat de sigarettenfabrikanten de prijs van een pakje sigaretten foutief en in hun voordeel hebben omgerekend in euro. "149 frank moet wettelijk 3,69 euro worden. 3,70 euro zoals aangegeven op de sigarettenbandjes kan niet", meldde gisteren Ivo Mechels, woordvoerder van Test-Aankoop.

DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud