Taliban bereid bin Laden zonder bewijzen uit te leveren

De Taliban hebben voor het eerst voorgesteld bin Laden uit te leveren om hem te laten berechten in een ander land dan de Verenigde Staten en zonder vooraf bewijzen te eisen van zijn betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september. In ruil wordt wel het stopzetten van de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan geëist.

The Guardian verduidelijkt dat zijn bron "dichtbij de militaire overheid in Pakistan" te situeren is en dat het aanbod maandag werd gedaan tijdens een geheim bezoek van mollah Wakil Ahmed Muttawakil, de Talibanminister van Buitenlandse Zaken, aan Islamabad. De mollah ontmoette er CIA-verantwoordelijken en officieren van de Paksitaanse geheime dienst

De Amerikaanse verantwoordelijken verwierpen het aanbod en hopen zo een breuk binnen de Talibanoverheid te veroorzaken, weet The Guardian.

Mollah Wakil Ahmed Muttawakil wordt bij de Taliban als gematigd beschouwd, zo nog de krant. De Verenigde Staten hebben hem ertoe aangespoord om snel tot een regimewijziging te komen.

De minister van Buitenlandse Zaken van Afghanistan vroeg persoonlijk zijn Amerikaanse ambtgenoot Colin Powell, op officieel bezoek in Pakistan, te kunnen spreken, maar deze ontmoeting ging niet door. De Talibanminister keerde dan maar onverrichter zake naar Kaboel terug en ontkende openlijk naar Islamabad te zijn geweest, aldus The Guardian.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud