Taliban dringen aan op onderhandelingen

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie van de Islamitische Conferentie beraden zich vandaag in Doha over de crisis in Afghanistan. Volgens Arabische bronnen zullen de 56 landen van de OIC de Amerikaanse bombardementen op het land niet veroordelen. Verwacht wordt dat ze hun solidariteit met Afghanistan benadrukken en de VS oproepen hun vergeldingsacties voor de aanslagen van 11 september niet uit te breiden tot andere landen zoals Sudan, Irak of Syrië.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, wees er dinsdag op dat Washington en Londen de strijd tegen het terrorisme zouden kunnen gebruiken als voorwendsel 'om een oude rekening met Irak te vereffenen'. In een interview met het Qatarese televisiestation Al Jazeera zei de minister dat de VS en hun bondgenoten goed genoeg weten dat Irak niets te maken heeft met de groep die Washington ervan beschuldigt achter de aanslagen van 11 september te zitten.

De pers in de Golf maakt zich ernstig zorgen over een mogelijke uitbreiding van de Amerikaanse luchtaanvallen tot andere landen. De Omaanse minister van Buitenlandse Zaken, Toussef Ben Alaoui, zei dinsdag dat de Arabische Liga niet aanvaardt dat een Arabisch land geviseerd zou worden. Oman is een trouwe bondgenoot van de VS en controleert de strategisch belangrijke Straat van Hormoez, de toegang tot de Perzische Golf.

In de Omaanse hoofdstad Masqat demonstreerden dinsdag 150 studenten tegen de luchtaanvallen. In Egypte waren dat er enkele duizenden. Vooral de Amerikaanse president, George Bush, en de Britse premier, Tony Blair, moesten het ontgelden.

De Britse premier verklaarde maandagavond tijdens een interview met Al Jazeera dat met de luchtaanvallen tegen Afghanistan gerechtigheid wordt nagestreefd en geen wraak. Volgens een woordvoerder van de premier wilde Blair met het interview benadrukken dat de operatie geen oorlog tegen de islam is maar een oorlog tegen het terrorisme.

Een woordvoerder van de in Londen gevestigde islamistische organisatie Al Muhajiroum verklaarde dinsdag dat premier Blair door deel te nemen aan de aanvallen tegen Afghanistan een 'legitiem doelwit' is geworden voor elke moslim die hem wil vermoorden.

Blair bezoekt vandaag Oman. De Britse premier inspecteert tijdens dit bezoek de Britse troepen die in Oman deelnemen aan militaire manoeuvres. Bij de militaire oefening Swift Sword II zijn 23.000 Britse soldaten betrokken. Het zijn de grootste manoeuvres sinds het midden van de jaren tachtig. Een Omaanse functionaris zei dat de Omanieten vrezen voor represailles wegens de rol die hen kan worden toegedicht bij de aanvallen tegen Afghanistan.

De Britse premier wordt donderdag in Egypte verwacht. De Egyptische president, Hosni Moebarak, sprak dinsdag zijn volledige steun uit voor de Amerikaanse luchtaanvallen. Hij riep de VS evenwel op maatregelen te nemen om de Palestijnse kwestie op te lossen. Moebarak zei dat de VS volgens hem goed beseffen dat deze kwestie een van de oorzaken is van het terrorisme.

LDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud