Taliban roepen heilige oorlog uit na start luchtaanvallen

De Taliban-regering bekrachtigde maandag het decreet dat de religieuze rechtsgeleerden van het land vorige maand namen en dat bepaalde dat een jihad zou worden uitgeroepen indien Afghanistan zou worden aangevallen. De Taliban-ambassadeur in Pakistan waarschuwde de VS maandag voor de zware gevolgen van de bombardementen die hij bestempelde als een terreuraanval tegen de hele moslimwereld.

De Taliban-regering besliste maandag tot het einde te zullen doorvechten en herhaalde dat ze niet van plan is haar houding ten opzichte van Osama bin Laden te wijzigen. Bin Laden wordt door de VS beschouwd als de hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september in New York en Washington. De VS eisen zijn uitlevering alsook die van andere leden van zijn organisatie Al Qaida. De ambassadeur van de Taliban in Pakistan bevestigde dat Bin Laden zich nog in Afghanistan bevindt, maar dat de Taliban geen contact meer met hem hebben.

De Washington Post meldde zondag evenwel dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten tot de conclusie zijn gekomen dat de Egyptenaar Mohammed Atef het brein is achter de terreuracties van vorige maand. Atef is volgens Amerikaanse functionarissen de vorige week donderdag door de Britse premier, Tony Blair, beschuldigde maar niet nader genoemde vertrouweling van Bin Laden die de aanslagen zou hebben voorbereid.

In een verklaring die na de start van de Amerikaans-Britse aanvallen door het Qatarese televisiestation Al Jazeera werd uitgezonden, toonde Bin Laden zich verheugd over de aanslagen zonder ze evenwel op te eisen.

De VS en Groot-Brittannië voerden zondagavond in het kader van de operatie 'Duurzame Vrijheid' twee reeksen luchtaanvallen uit. Die waren erop gericht de suprematie over het Afghaanse luchtruim te verwerven. Tot de doelwitten behoorden naast vliegvelden, luchtafweerposten en commadocentrales ook bases van Al Qaida. De aanvallen waren gericht tegen de hoofdstad Kaboel, het Taliban-bolwerk in Kandahar, Jalalabad, Herat, Farah, Kunduz en Mazar-i-Sherif.

In het kader van de operatie 'Duurzame Vrijheid' werden 35.000 paketten met humanitaire hulp boven Afghanistan gedropt. Dat maakte de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, bekend. De Taliban meldden maandag dat bij de aanvallen 25 doden zijn gevallen: twintig in Kaboel en vijf in Shinand in het westen van het land.

Maandagavond voerden de VS een nieuwe reeks luchtaanvallen uit op gelijkaardige doelwitten als die van zondag, aldus de stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten, generaal Richard Myers. Volgens Afghaanse bronnen waren de aanvallen gericht tegen de luchthavens van Kaboel, Jalalabad en Kandahar. Het Britse ministerie van Defensie liet maandagavond weten dat het de nieuwe raids logistiek steunde maar dat de Britse strijdkrachten zelf geen raketten zouden afvuren of bommen zouden werpen.

De in de Noordelijke Alliantie verenigde oppositie zei maandag dat de Amerikaanse luchtaanvallen succesvol waren en dat alle radarinstallaties en alle luchtafweerinstallaties van de Taliban werden uitgeschakeld. De minister van Buitenlandse Zaken van de Afghaanse regering in ballingschap, Abdullah Abdullah, verklaarde evenwel dat de oppositie niet onmiddellijk van plan is een offensief tegen Kaboel te lanceren, maar sloot niet uit dat dit binnen een week wel gebeurt.

Een woordvoerder van de oppositie meldde maandag dat de luchthaven van Chaghcharan, de hoofdstad van de provincie Ghor, na de Amerikaanse aanvallen bijna zonder slag of stoot in handen van de oppositie is gevallen. Een leider van een sjiitische oppositiepartij kondigde aan dat Bamian tegen maandagavond bevrijd zou zijn. In Bamian bevonden zich de reusachtige boeddhabeelden die eerder dit jaar door de Taliban werden verwoest.

De oppositie weet zich niet alleen gesteund door de Amerikaanse luchtaanvallen. Volgens het Russische persagentschap Interfax is Moskou begonnen met wapenleveringen aan de Alliantie. Het Franse ministerie van Defensie maakte maandag bekend dat gespecialiseerde Franse eenheden zijn ingezet in het niet door de Taliban beheerste noordelijke gedeelte van Afghanistan. De delegatie bevindt zich al enkele weken in het land om er informatie uit te wisselen met de Noordelijke Alliantie.

Tadzjikistan, dat grenst aan Afghanistan, zal zijn luchtruim openstellen voor Amerikaanse toestellen om terroristische bases in Afghanistan te bombarderen. Indien nodig zal het land ook vliegvelden ter beschikking stellen, liet de Tadzjiekse regering maandag weten in een communiqué.

Ondanks het begin van de Amerikaans-Britse aanvallen lieten de Taliban maandag de Britse journaliste Yvonne Ridley vrij, die op 28 september door de Taliban werd opgepakt. Ze werd overgedragen aan de Pakistaanse autoriteiten. De Taliban openden vorige week een onderzoek naar Ridley, die werkt voor de Britse Sunday Express, om na te gaan op ze geen spion was.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud