Taliban stelt beslissing uitlevering bin Laden uit

De beslissing over de uitlevering van bin Laden valt waarschijnlijk woensdag of donderdag. De reden is dat deelnemers aan de bijeenkomst nog niet in de Afghaanse hoofdstad Kaboul zijn aangekomen.

Ondertussen neemt de spanning in de regio toe. Troepen van de Taliban zijn dinsdag begonnen met een groot offensief tegen de oppositie in het Noorden van Afghanistan. De Verenigde Staten hebben gevraagd dat Amerikanen Pakistan vermijden.

Volgens de Afghaanse oppositie zijn de gevechten in het noorden van het land de hevigste van de laatste maanden. Het offensief werd ingezet op 50 kilometer ten oosten van Taloqan, de hoofstad van de provincie Takhar in het noord-oosten van het land.

"Ze hebben deze aanval opgezet met als doel de verovering van Kalafgan", zegt Mohammad Habeel, een van de belangrijkste woordvoerders van de Afghaanse oppositie. Het offensief van de Taliban werd volgens de oppositie afgeslagen. "Ze hebben enkele bergtoppen kunnen innemen, en hebben wat terrein gewonnen, maar na een tegenaanval moesten ze zich terugtrekken", vertelde Habeel.

Dinsdagmorgen was er even onrust over een mogelijke oorlog tussen de Taliban en de VS. Volgens televisiezender Sky News had de Taliban op de Afghaanse radio immers de heilige oorlog verklaard aan de VS. Later werd dat bericht ontkend door het regime.

De onrust in Afghanistan drijft een stroom vluchtelingen het land uit. Vier miljoen Afghanen hebben hun land al verlaten. De helft daarvan zit in Pakistan, Iran herbergt 1,6 miljoen vluchtelingen. Nog eens een miljoen Afghanen zijn hun dorpen uitgetrokken, maar zijn de grens nog niet overgestoken. Ruud Lubbers, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), heeft maandag gezegd dat het UNHCR zoekt naar een oplossing met de buurlanden van Afghanistan. Volgens Lubbers wordt onderhandeld met Pakistan en Iran.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud