Technisch herstel of het begin van een remonte?

Toch lijkt niet iedereen dit optimisme terecht te vinden. Edwin de Boeck van KBC Asset Management beschouwt de forse stijging van de aandelenkoersen van de voorbije weken eerder als een technische correctie. Volgens KBC zullen de beurzen de komende maanden nog erg volatiel blijven. Pas rond de jaarwisseling zouden de beurzen beginnen anticiperen op een economische remonte. De Boeck is ervan overtuigd dat de Amerikaanse economie de komende twee kwartalen in een recessie beland. Maar vanaf het tweede kwartaal van 2002 kunnen we ons aan een herstelbeweging verwachten, zegt hij. (Beurzen anticiperen rond jaarwisseling op economisch herstel)

Frank Boll, directeur van het Nederlandse Robeco, voorspelt daarentegen een lange en harde recessie in de VS. Die zal ongetwijfeld een zware weerslag hebben op de Amerikaanse én Europese aandelenkoersen. Als er opstoten komen in de indices, dan zullen die van korte duur zijn, aldus Boll. De raad om nu aandelen te kopen wegens de huidige lage koersniveau 's, noemt Boll advies van "aandelenpushers". (Robeco-topman voorspelt lange recessieperiode)

Ook de Europese economie krijgt vast en zeker klappen na de aanslagen in de VS, maar veel waarnemers geloven nog altijd dat Europa niet in een recessie zal terechtkomen. Horst Koehler, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Wim Duisenberg, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn alleszins die mening toegedaan. Koehler verwacht wel dat de Europese economie dit jaar met minder dan 2% zal groeien. De herstelbeweging kunnen we volgens Koehler verwachten in de eerste jaarhelft van 2002.(IMF-topman verwacht geen recessie in Europa)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud