Technologiefondsen verliezen 1,3 miljard euro door aandelencrash

De woorden 'hardware' en 'software' werkten begin vorig jaar op beleggers als een rode lap op een stier. Illustratief was de de lancering van het imaginaire internetbedrijfje 'fried air' ('gebakken lucht'). De initiatiefnemers van het, als grap gelanceerde, bedrijfje stelden tot hun ontzetting vast dat beleggers bereid waren een massa geld te investeren in het bedrijf. De technologiegekte legde ook de technologiefondsen, de beleggingsfondsen die enkel in de technologiesector investeren, geen windeieren. De technologiefondsen van de Belgische banken en beursvennootschappen (14 in totaal) stoomden eind maart vorig jaar, toen de technologieaandelen zowat hun piek bereikten, door naar het recordvermogen van 2.965,4 miljoen euro (119,6 miljard frank).

Dat bedrag was zowel het resultaat van hogere koersen als zeer belangrijke aankooporders van beleggers.

Maar de neergang van de technologieaandelen die zich sindsdien inzette, heeft ook de fondsenbeleggers, die toch ook instapten omwille van de beloofde risicospreiding, zwaar getroffen. Het vermogen van de technologiefondsen van de Belgische financiële instellingen bedraagt vandaag 1.653,5 miljoen euro (67 miljard euro). Dat betekent dat de technologiecrash het vermogen van de technologiefondsen met 1,31 miljard euro of 52,92 miljard frank heeft afgeroomd.

Volgens de banken en beursvennootschappen is het vermogensverlies uitsluitend te wijten aan de zeer scherpe correcties op de technologieaandelen. De index van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq zakte sinds eind maart vorig jaar van 4.572,83 punten tot 1.859,98 punten (slot woensdag). De Europese tegenhanger Nasdaq Europe verschrompelde van 2.037,52 punten tot 274,08 punten.

'Ondanks de zware koersval zijn beleggers de afgelopen maanden nauwelijks uit technologiefondsen gestapt. Ze bleven zelfs mondjesmaat beleggen in technologiefondsen', melden verschillende bankiers. Dat betekent dat het vermogen van de technologiefondsen wel ondersteund werd door nieuwe netto-investeringen (aankoop- min verkooporders). Allicht gingen de koper-beleggers er telkens van uit dat de bodem in de technologiesector nu wel bereikt was. Maar dat was dus niet het geval.

DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud