Advertentie

Technologiesector geeft beurzen weer hoop op beterschap

Een aantal economen had eerder deze week al aangegeven dat dergelijke berichten meer effect zouden hebben dan de nieuwe renteverlaging waartoe de Amerikaanse centrale bank (Fed) op 2 oktober besliste. Meer en meer waarnemers geloven namelijk dat renteversoepelingen niet meer volstaan om de Amerikaanse economie weer op het juiste spoor te krijgen.

Toch blijft het zeer de vraag hoe lang het voorzichtige herstel van woensdag en donderdag kan aanhouden. Rob Goyens, analist op de strategiedienst van Fortis, spreekt van een technisch herstel. "Het zijn de sectoren die het recent zwaar te verduren kregen die nu het hoge woord voeren", zegt hij.

De meeste economen zijn er alleszins van overtuigd dat de economie in de VS en in de rest van de wereld nog even zal blijven slabakken. Volgens Lazlo Belgrado, macro-econoom bij KBC, zal de Amerikaanse economie zich ten vroegste in het tweede kwartaal van 2002 herstellen. Peter Vanden Houte van BBL is optimistischer en verwacht al een economisch herstel in het begin van volgend jaar. "Voor de aanslagen waren er al tekenen van een herstel. De aanslagen zullen dat uitstellen met 3 tot 6 maanden." (BBL en KBC zien ruimte voor nieuwe renteverlagingen)

Vlak na de laatste renteverlaging door de Fed op 17 september versoepelde ook de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 50 basispunten. Maar de kans is klein dat de ECB dit in de komende dagen opnieuw doet. Otmar Issing, de hoofdeconoom van de ECB, noemt de laatste Europese rentversoepeling een uitzondering. Volgens hem hoeft de eurozone niet noodzakelijk in een recessie terecht te komen omdat de wereldeconomie er nu zo slecht aan toe is. Het effect van de aanslagen in de VS op de eurozone zal beperkt blijven, verwacht Issing. (Kans op eerstdaagse ECB-renteverlaging klein)

Ernst Welteke, de voorzitter van de Deutsche Bundesbank, klinkt pessimistischer in zijn vooruitzichten voor de Europese economie. Hij verwacht dat de economische groei in de eurozone in 2001 en 2002 waarschijnlijk onder de 2% zal uitkomen. Duitsland, de grootste economie in de eurozone, mag volgens Welteke al blij zijn als het zijn BBP dit jaar ziet toenemen met 0,8%. Voor de wereldeconomie na 11 september noemt Welteke de onzekerheden significant. Hij sluit niet uit dat de VS in het derde en vierde kwartaal een negatieve groei zullen kennen en dus in een technische recessie belanden. Maar hij benadrukt wel dat dit niet moet worden overdreven. (Voorzitter Deutsche Bundesbank ziet economische groei eurozone duiken onder 2% )

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud