Telecombedrijf Alcatel snijdt dit jaar 20.000 jobs weg

Topman Serge Tchuruk zei bij de bekendmaking van de resultaten dat Alcatel tegen het eind van het jaar 20.000 jobs minder zal tellen. Over de geplande verkoop van de fabrieken, inclusief die in Hoboken en Gent, gaf Tchuruk geen nieuwe details.

Dat Alcatel aan besparen toe was, was al langer bekend. De groep is het slachtoffer van een aanzienlijke overcapaciteit en een economische appelflauwte die de bestellingen van de telecomoperatoren fors naar beneden haalden. Alcatel zet de tering naar de nering en laat dit jaar 14.000 vaste medewerkers gaan, waarvan 5.000 in de VS en 4.000 in Europa. Daarbovenop schrapt de groep ook nog eens 4.000 tijdelijke banen en schuift het 2.000 mensen door in de vorm van outsourcingovereenkomsten. Alcatel hoopt zo zijn operationele kosten dit boekjaar met een miljard euro te drukken. Bij Alcatel werkten eind vorig jaar 110.000 mensen. De jobverminderingen zijn overigens al voor 60 procent doorgevoerd.

De 136 miljoen euro bedrijfswinst uit het tweede kwartaal ligt comfortabel boven de verwachtingen van de analisten. Op nettobasis duikt de groep wel voor 3,1 miljard euro in het rood. Dat is een gevolg van de ruim 3,2 miljard euro uitzonderlijke lasten die werden genomen. Het leeuwendeel hiervan, een kleine 1,5 miljard, betreft de afschrijving van goodwill en verworven technologie. De herstructureringslast beloopt 1,13 miljard euro. Het financiële verlies van 831 miljoen euro vloeit voort uit provisies op de investeringsportefeuille van de groep. De omzet dikte 4,5 procent aan tot 6,8 miljard euro.

Over de eerste zes maanden bedraagt de bedrijfswinst 222 miljoen euro. Gedelegeerd bestuurder Tchuruk maakt zich sterk ook in het volledige boekjaar op dit niveau rendabel te zijn. 'Dankzij de effecten van het rationaliseringsprogramma dat wordt uitgevoerd en die zich in het vierde kwartaal laten voelen, verwacht Alcatel het boekjaar 2001 met winst af te sluiten', aldus de topman.

Tchuruk herhaalde het voornemen van de groep om zijn productie-eenheden verder af te bouwen via outsourcing. Zoals geweten wil de groep in een eerste fase 50 van de zowat 100 resterende fabrieken verkopen. Het gaat dan om componenten- en batterijenfabrieken. Ook de faciliteiten in Hoboken en Gent staan op het lijstje. Tchuruk gaf gisteren geen nieuwe details over de geplande verkopen.

De beleggers reageerde gunstig op de beter dan verwachte cijfers van Alcatel. Zij stuurden het aandeel gisteren zowat 3,5 procent hoger.

Alcatel was niet de enige in de technologiesector om gisteren jobs te schrappen. Ook de Amerikaanse computerbouwer Hewlett-Packard (HP) trok aan de noodrem. Bovenop de 3.000 jobs die eerder al werden geschrapt, komen er nu nog eens 6.000 bij. Als oorzaak verwijst het bedrijf naar de algemene economische vertraging. Of en in welke mate de ingreep ook de 840 Belgische werknemers treft, is volgens een woordvoerster van HP Belgium nog niet bekend. HP liet ook weten dat de omzet in het derde kwartaal, dat op 31 juli afloopt, 14 tot 16 procent beneden het niveau van vorig jaar uitkomt. Volgens topvrouw Carly Fiorina heeft vooral de afdeling die pc's maakt voor particulieren het moeilijk. LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud