Telefonica verkoopt activa om schulden te betalen

Het over vijf jaar gespreide programma omvat de verkoop van belangrijke participaties in media en immobilien en een lager investeringsritme.

Op analistenconferenties in New York en Barcelona zei directeur-generaal Fernando Abril-Martorell deze week dat Telefonica zijn 22,7%-belang in de Spaanse satellietoperator Hispasat van de hand wil doen, net als de 5%-participatie in de Britse groep Pearson en het 50%-belang in Azul TV, de tweede televisieketen in Argentinie. Ook 20% in het kapitaal van het Argentijnse voetbalrechtenbedrijf Torneos y Competencias en 14% in het informaticabedrijf Infotel zou worden verkocht.

De belangen in onroerende goederen gaat Telefonica eerst onderbrengen in een aparte onderneming, om er dan het grootste deel van te verkopen. Voorts wordt een kwart van het facturenbeheer voor vaste en mobiele telefonie uitbesteed. De investeringen worden dit jaar met 7% ingekrompen en in 2002 met 12%.

Met het gehele desinvesteringsprogramma hoopt Telefonica zijn bedrijfskasstroom de komende vijf jaar telkens met 9 tot 12% te verhogen en de schuldenlast terug te dringen tot 28,35 miljard euro. Die opeenstapeling van schulden is voor een aanzienlijk deel te wijten aan het meedingen naar UMTS-licenties voor mobiel internet. Telefonica heeft UMTS-licenties in de wacht gesleept in Spanje, Duitsland, Italie, Zwitserland en Oostenrijk.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud