Advertentie

Terreur schuift herstel wereldeconomie op lange baan

De aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington haalden de hoop onderuit op een economisch herstel in de tweede helft van 2001. Volgens de VN, die een aanvulling publiceerden van hun World Economic en Social Survey 2001, wakkert de economische bedrijvigheid pas medio 2002 weer aan. Maar zelfs dan blijft het moeilijk, waarschuwen de VN, zodat er een lauw herstel komt in plaats van een vlot herstel.

De groeivooruitzichten liggen in het jongste VN-rapport een flink stuk lager dan voordien. Gingen de VN tot voor kort nog uit van een wereldgroei van 2,4 procent, dan verwachten ze nu nog maar 1,4 procent groei. Ook voor het volgende jaar blijven de prognoses somber: 2 procent in plaats van 3 procent.

Het blijft natuurlijk onduidelijk welke impact de aanslagen van 11 september hebben op de wereldeconomie. Ian Kinniburgh, de auteur van de studie, wijst alvast op de moeilijkheden in de luchtvaart-, verzekerings- en de toeristische sector. "De schade sijpelt ook hoe langer hoe meer door naar andere sectoren zoals de verwerkende nijverheid, de kleinhandel en de technologiesector", benadrukt Kinniburgh. De informatie- en communicatiesector herstelt pas in 2003.

De aanslagen haalden het vertrouwen onderuit, stelt het rapport. "Een verhoogde risicoadversie bij de investeerders en uitgestelde bestedingen van de consumenten zijn het directe economische gevolg van het verlies aan vertrouwen." Dit leidt niet alleen tot een lagere vraag op korte termijn, maar ook tot een lagere potentiële langetermijngroei. Vanzelfsprekend zijn de gevolgen voor de Amerikaanse economie rampzalig. De aanvallen veroorzaken "in het derde en vierde kwartaal van dit jaar een daling van het bruto binnenlands product". De VN verwachten met andere woorden een recessie in de Verenigde Staten.

De ontwikkelingslanden krijgen ook rake klappen, schrijven de VN. De economieën in Zuid- en Oost-Azië groeien met 1,7 procent in plaats van 4,1 procent. De VN schroefden de vooruitzichten voor Latijns-Amerika terug van 3,1 procent tot 0,8 procent. De groei in Afrika zakt tot 3 procent in plaats van 4,3 procent. De wereldhandel groeit dit jaar niet, maar tekent in 2002 weer een groei op van 4 à 5 procent.

EZ

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud