Terreur vernietigt hart van de Verenigde Staten

Erger dan Pearl Harbor. Het begin van een derde wereldoorlog. Dat waren enkele commentaren die spontaan opwelden toen twee vliegtuigen gisterenmorgen in een tijdspanne van amper een kwartier invlogen op de twee torens van het World Trade Center (WTC) in Manhattan, het economische hart van New York. Aanvankelijk werd gedacht aan een ongeluk, maar al vlug bleek het om terroristische acties te gaan met vermoedelijk gekaapte vliegtuigen. De crash van het tweede vliegtuig op het economische symbool van New York was live op tv te zien. Er volgde een enorme explosie. De ravage was enorm. Mensen sprongen uit het 471 meter hoge gebouw. Alle verkeer kwam tot stilstand, toegangswegen naar Manhattan en tunnels werden afgegrendeld. President Bush, die in Florida verbleef, reageerde geschokt en verklaarde dat het vermoedelijk om een terroristische aanslag gaat.

Een uur later deden twee explosies het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington, op zijn grondvesten daveren. Ze waren eveneens veroorzaakt door een neergestort vliegtuig. Alle commerciële vluchten in de VS werden afgelast. Amper een uur nadat het eerste vliegtuig te pletter was gestort tegen het WTC-gebouw, stortte een van de torens in. Een half uur later volgde de tweede toren. New York werd ondergedompeld in een immens rookgordijn. Brokstukken en glas van de wolkenkrabber vlogen honderden meters in het rond. Mensen die waren toegesneld om te helpen, stoven in paniek uiteen. De chaos was compleet. Op het moment van de aanslag waren in het WTC-gebouw circa 50.000 mensen aan het werk. Toen de torens instortten waren nog heel veel mensen niet geëvacueerd. Zuidelijk Manhattan werd ontruimd. Een tiental minuten later ontplofte een bomauto aan het Capitool, de zetel van het Amerikaanse Congres. Twee toestellen die bij de aanslag waren betrokken, behoorden toe aan United Airlines, twee andere aan American Airlines. Samen hadden ze 266 passagiers en bemanningsleden aan boord. Bijna acht uur later stortten ook de Salomon Brothers Building en het Marriott-hotel in.

De wereld reageerde geschokt op de gebeurtenissen. President Bush zei dat jacht wordt gemaakt op de daders en dat ze worden gestraft. Geruchten over een mogelijke aanslag van fundamentalistische organisaties staken de kop op. De naam van de Saudische extremist Osama bin Laden, die zijn haat voor de VS niet onder stoelen of banken steekt, dook op. Bin Laden wordt beschouwd als het brein achter de aanslag in 1998 op de VS-ambassades in Nairobi en Dar-es-Salaam, waarbij 230 doden vielen. De Afghaanse Taliban, die Bin Laden onderdak verschaft, haastte zich te zeggen dat die niet verantwoordelijk kan zijn voor de aanslagen, 'omdat hij daarvoor niet is uitgerust. De Taliban veroordeelde alle terreurdaden. De radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas ontkende eveneens elke betrokkenheid en zei niet te weten wie achter de aanslagen zit. 'Wij strijden tegen Israël, niet tegen onschuldige burgers.'De Islamitische Jihad gaf geen formele ontkenning van betrokkenheid, maar zei dat hij 'tegen het doden van onschuldigen is'.

Volgens politicologen is er geen aanwijzing dat de aanslagen toegeschreven moeten worden aan een of andere Palestijnse terreurorganisatie omdat de aanslagen 'te georganiseerd' en 'te militair' waren. Libië moet volgens hen ook worden uitgesloten omdat Kadhafi al het mogelijke doet om de plooien met het Westen glad te strijken.

In België werden alle vluchten van Brussel naar de VS afgelast of afgeleid naar Canada. Het NAVO-hoofdkwartier in Evere werd geëvacueerd. Op Euronext Brussel daalde de Bel20 tot het laagste peil in tien jaar. De Belgische beursindex verloor 5,46 procent tot 2.581,19 punten.

Op de termijnmarkt in Londen steeg de notering van de Brent-olie met 13 procent tot 31,05 dollar per vat. De koers van de euro tegenover de dollar steeg van 0,90 naar 0,91. De goudprijs steeg met 8 dollar tot 280 dollar per ons. De aandelen van verzekeringsmaatschappijen, banken en luchtvaartmaatschappijen kregen zware klappen. Wall Street, vlakbij het WTC, bleef dicht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud