Tokio: Nikkei duikt onder 10.000 punten

Na een half uur handel dondert de index 6,7% lager tot 9.607,8 punten. Reeds minder dan vijf minuten na de eerste koersvorming zakte de Nikkei onder de belangrijke kaap van 10.000 punten.

De handel startte een half uur later dan voorzien. Eerder had de beurs gemeld dat de maximale toegestane koersschommelingen van individuele aandelen gehalveerd werden. Met deze maatregelen hoopte zij de koersvallen te beperken.

Toch gebeurde wat marktpartijen vreesden: een volatiele, fors lagere opening. Uit de stand van de index-futures kon al opgemaakt worden dat de index fors lager zou openen. De minister van Financien Shiokowa vreest dat de reeks aanslagen de economische toestand verder zal verslechteren en dat ze een grote invloed zal hebben op de Japanse aandelenmarkten. De overheid moet daarom haar maatregelen om de werkgelegenheid te verhogen zo snel mogelijk opdrijven.

President Mosaki vroeg in een geschreven mededeling aan de beleggers hun kalmte te bewaren. De Bank of Japan liet voorbeurs weten dat zij bereid is de markt van bijkomende liquiditeiten te voorzien als dat nodig zou zijn. Hiermee volgde zij het voorbeeld van haar Amerikaanse en Europese tegenhangers, de Fed en de ECB. In tegenstelling tot haar tegenhangers, greep de Japanse Centrale Bank al effectief in. Dat deed zij door schatkistcertificaten te kopen, waardoor ze 10 triljoen yen injecteerde in de kortetermijngeldmarkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud