Tokio: Nikkei-index daalt met 6,6%

De gruweldaden in New York en Washington raakten niet alleen het financiële en militaire hart van de States, maar waren een regelrechte aanslag op het hele vrijemarktsysteem en de westerse waarden in het algemeen. Bovendien creëerden zij een algemene sfeer van onveiligheid en wantrouwen. In zulke omstandigheden zijn de consumenten extra voorzichtig, waardoor de economische groeivertraging nog kan verergeren en zelfs evolueren tot een echte recessie.

In Tokio sloot de Nikkei225-index 682,85 punten of 6,6% lager op 9.610,1 punten, het laagste peil sinds december 1983. Het was van 17 april 2000 geleden dat de index in een dag zoveel verloor. De brede Topix-index zakte 67,32 punten of 6,4% tot 990,8 punten, het laagste niveau sinds 15 oktober 1998.

De Japanse indices gingen tijdens de handel nog iets lager, maar herstelden iets toen de Japanse Centrale Bank een bijkomende 2 miljard yen in het banksysteem pompte.

In een vlaag van paniek dumpten de beleggers massaal aandelen. Daar Wall Street dinsdag dicht bleef, konden zij zich hoogstens inspireren op het voorbeeld van de Europese beurzen. En die gingen zwaar onderuit na de terreurdaden in de VS.

Japanse bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de Noord-Amerikaanse markten kregen het zwaar te verduren. Autoconstructeur Toyota, die 70% van zijn winst in Noord-Amerika realiseert, daalde 6,9% tot 3.400 yen. Toyota was het drukst verhandelde aandeel. Concurrent Honda Motor daalde 5,2% tot 4.590 yen. De producent van kantooruitrusting Canon, die 70% van zijn omzet uit export haalt, daalde 6,9% tot 3.370 yen. Matsushita Electric Industrial, de grootste maker van consumentenelektronica, zakte 7,2% tot 1.505.

Ook elders in Azië werden zware verliescijfers genoteerd. In Hongkong kelderde de Hang Seng-index 11,4%, in Singapore verloor de Straits Times Index 8,5% en in Zuid-Korea sloot de Kospi 12% lager. In Taiwan, Maleisië en Thailand werd de handel stilgelegd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud