Advertentie

Tokio: Nikkei-index sluit week met verlies

De Topix leverde 0,21% of 2,45 punten tot 1.182,49 in. Het voorzichtige optimisme in eigen land woog niet op tegen het negatieve beursklimaat in de rest van de wereld.

Het zag er lange tijd redelijk goed uit voor de Japanse indexen. Vrijdag kent de regering de werkingsbudgetten aan de afzonderlijke ministeries toe. Een van de plannen van eerste minister Junichiro Koizumi is een nieuwe spoorweglijn tussen de Narita luchthaven in Chiba en Tokio. Keisei Electric, Japans grootste spoorwegoperator, trok zich daaraan op en won 2,2%. Sinds het aantreden van Koizumi is de waarde van het aandeel met 60% toegenomen.

Maar het fragiele vertrouwen in de Japanse regering, die Japan met drastische hervormingsplannen uit het slop wil halen, werd overschaduwd door een pessimistische wind uit het westen. Het aantal werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten steeg en de groei van de kleinhandelsverkopen in de maand juli staat op het laatste peil in 5 jaar. Dat wil zeggen dat de Amerikaanse economie nog niet aan de beterhand is. Sony leverde 0,2% in. Honda Motor slankte af met 1,5%. Toyota Motor, dat ongeveer de helft van de operationele winst in de VS haalt, bleef onveranderd op 4.010 yen.

Nog in de automobielsector stagneerde Bridgestone op 1.000 yen. Na beurs maakte de bandenproducent een halfjaarverlies van 30,6 miljard yen bekend op een omzet van 1.030 miljard yen bekend. Voor het volledige boekjaar verwacht verwacht Bridgestone een verdere daling van de volumes.

Gwen Declerck .

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud