Advertentie

Tokio: Nikkei sluit week met verlies

Vrijdag raakte bekend dat het Japans bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 0,8% kromp. De beleggers hadden geen oog voor het feit dat economen een daling met 0,9% hadden verwacht. Ze wachten op initiatieven van de overheid om de economie weer op het goede spoor te krijgen. Het belooft alvast geen sinecure te worden.

De technologiesector had het bijzonder moeilijk. Chipmaker NEC moest 6,2% afstaan tot 1.255 yen. Donderdag verloor het aandeel al 6%. De beleggers vrezen dat NEC met een winstwaarschuwing gaat uitpakken. Chipverpakker Kyocera verloor 2% tot 8.010 yen. Er waren gelukkig ook aandelen die tegen de dalende trend ingingen: chipmaker Fujitsu steeg 1,3% tot 1.200 yen.

Sony belandde tijdens de dag op het laagste niveau sinds maart 1999 en sloot uiteindelijk met een verlies van 3,4% tot 5.050 yen. Exporterende bedrijven als Sony krijgen het ook zwaar te verduren door de penibele toestand van de Amerikaanse economie.

De telecomaandelen hadden het eveneens niet onder de markt. Ze gingen gebukt onder een omzetwaarschuwing van telecomproducent Motorola. NTT DoCoMo zakte 4,4% tot 1,29 miljoen yen. Moedermaatschappij Nippon Telegraph & Telephone moest 1,8% afstaan tot 505.000 yen.

03/2860425

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud