Advertentie
Advertentie

Tokio sluit af met kleine winst

De Nikkei225-index steeg 138,98 punten of 1,45% tot 9.693,97 punten. De bredere Topix-index won 11,1 punten of 1,1% tot 1.009,3 punten. Het handelsvolume was iets kleiner dan gewoonlijk.

De aanslagen in de VS hebben de Amerikaanse overheid en de Fed ertoe aangezet eindelijk passende maatregelen te nemen om een recessie af te wenden, menen sommige marktpartijen. Daarmee is misschien een basis gelegd voor herstel. Op Wall Street sloot de Dow Jones maandag 4,5% hoger. De Nasdaq Composite Index steeg 5,35%. Of het herstel duurzaam zal zijn, is onzeker. De lange strijd van de VS tegen het terrorisme kan de economische groei aantasten. De Japanse premier Koizumi ontmoet dinsdag overigens president Bush om te bespreken hoe Japan in die strijd zijn steentje kan bijdragen.

Het herstel op Wall Street speelde hoe dan ook de Japanse exporteurs in de kaart. Elektronicagigant Sony steeg 4% tot 4.390 yen. De maker van Playstation 2 haalt zowat een derde van zijn bedrijfswinst in de VS.

Advertentie

Glasvezelkabelproducent Furukawa Electric (+2,1% tot 693 yen) veerde op nadat zijn Amerikaanse sectorgenoot JDS Uniphase bekendmaakte dat het dieptepunt in de sector mogelijk is bereikt. JDS ging op Wall Street 19% hoger. Furukawa heeft een belang van 8,2% in JDS.

Autoproducent Toyota won 7,6% tot 2.970 yen nadat Morgan Stanley het advies verhoogde tot outperform. Chipverpakker Kyocera won 4,9% tot 7.860 yen en telecomreus NTT 3,7% tot 539.000 yen.

De financiële aandelen verloren terrein nadat de obligatiekoersen daalden. Ook de bezorgdheid dat militaire actie van de VS de wereldwijde economische groei kan aantasten, speelt de kredietverschaffers parten. Mizuho Holdings daalde 9,3% tot 470.000 yen en UFJ Holdings 8,2% tot 615.000 yen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.