Top Gent: EU-leiders unaniem achter militaire acties

"Ik ben zeer verheugd dat de EU na de buitengewone Raad van 21 september opnieuw haar solidariteit met de Verenigde Staten en de militaire operaties bevestigd heeft", zo stelde Blair.

Sinds die bijeenkomst in Brussel is het standpunt van de EU-leiders wel enigszins gewijzigd, zo blijkt uit de slotverklaring. De uitschakeling van het Al Qaeda-netwerk is expliciet in de tekst opgenomen. De passage over de eliminatie van het Taliban-regime in de ontwerptekst is evenwel niet weerhouden.

"Sinds 11 september is het verband tussen de Taliban en het netwerk van Osama bin Laden steeds duidelijker geworden. Het is totaal onaanvaardbaar dat de Taliban deze terreurnetwerken beschermen. Zij staan in de weg van onze doelstelling", meende Blair.

De Labour-premier beklemtoonde wel dat alle etnische groepen vertegenwoordigd moeten worden in een nieuwe Afghaanse regering. "Daarover bestond zeer brede instemming in de Raad", aldus Blair. Hij had eerder op de dag telefonisch contact met VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Zij kwamen eveneens tot de conclusie dat een zo breed mogelijke regering gevormd moet worden.

Blair maakte weinig woorden vuil aan het Brits-Frans-Duitse driehoeksoverleg dat de top voorafging. "We hadden het over technische aspecten van de militaire operaties. Landen die betrokken zijn, moeten toch overleg kunnen plegen. Het was zeker niet de bedoeling bepaalde landen voor het hoofd te stoten". Overigens dankte hij Spanje en Italië in het bijzonder voor hun bijdrage in de crisis.

Ook over een mogelijke inzet van Britse grondtroepen hield Blair zich op de vlakte. "We zijn aanbeland in de moeilijkste momenten van de crisis, maar Groot-Brittannië is vastberaden om alle noodzakelijke acties te ondernemen".

Blair erkende dat de informele bijeenkomst van de leiders van de vijftien EU-lidstaten overschaduwd werd door de gebeurtenissen van 11 september en de internationale acties. "Het Belgische voorzitterschap levert goed werk in moeilijke omstandigheden. Het voorzitterschap van Guy Verhofstadt deze namiddag was schitterend".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud