Advertentie

Treinstaking vervroegd naar zondag 14 oktober

Volgens Roger Van Hove van de ACOD wordt de staking naar voren geschoven omdat de regering de bespreking van haar NMBS-plan in de Kamer naar 18 oktober vervroegde.

De vakbonden ACOD spoor en ACV-Transcom kondigden begin oktober acties aan tegen de hervormings- en investeringsplannen die de regering besliste voor de NMBS. Op 15 en 16 oktober zou er een nachtstaking gehouden worden, gevolgd door een algemene 24-urenstaking op maandag 22 oktober. Op 10 oktober zou gedurende een uur het treinverkeer onderbroken worden om 'het personeel uit te leggen wat er op het spel staat'.

Nu willen de bonden vanaf zondagavond 14 oktober om 22 uur voor 24 uur het werk neerleggen, zij het niet in alle provincies tegelijk. Een alternerende staking dus. Van zondag tot maandag zal er gestaakt worden in Brussel. Het etmaal daarop nemen de provincies Antwerpen, Limburg, Henegouwen, en een deel van Waals- en Vlaams-Brabant (de districten noord-oost, lijn 36 uitgezonderd, en zuid-west) de fakkel over. Van dinsdag 16 tot woensdag 17 oktober om 22 uur wordt er gestaakt in Luik, Luxemburg, Namen, Ottignies en Leuven, en in provincies Oost en West-Vlaanderen (districten zuid-oost en noord-west)

De werkonderbreking van één uur, nu woensdag, om het personeel in te lichten over het wetsontwerp, gaat door.

De vakbonden nemen het niet dat eerste minister Guy Verhofstadt en federaal minister van verkeer Isabelle Durant nog niet gereageerd hebben op hun brief waarin de bonden vroegen gehoord te worden over de plannen. Bovendien heeft de regering de bespreking van het wetsontwerp in de Kamer vervroegd naar 18 oktober.

De vakbonden willen met de actie de regering onder druk zetten, maar laten de deur op een kier. "De bal ligt nu in het kamp van de regering. Indien er alsnog gesprekken komen, kunnen de acties opgeschort worden", aldus ACOD-vakbondsman Van Hove. Die zei dat de vakbonden zwaar tillen aan het feit dat ze niet betrokken waren bij de opmaak van de plannen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud