Troostende rally op Wall Street

Bij slot noteerde de Dow Jones 0,45% hoger tot 10.392,52 en steeg de S&P 500-index 0,31% tot 1.181,65. De Nasdaq Composite won 0,59% tot 1.930,26.

Het waren zwaargewichten McDonald's, Microsoft en Procter&Gamble die aan de kar trokken. McDonald's steeg met 4,2% tot 29,7 dollar, Microsoft met 2,2 % tot 64,62 dollar en Procter&Gamble met 2,8% tot 74,2 dollar.

Positief macro-economisch nieuws hielp ook. Zo werd donderdag bekend dat de consumentenprijzen in juli meer daalden dan verwacht, wat erop wijst dat de inflatie daalt. De weg is dus vrij voor de Federal Reserve om de rente nog te verlagen. Daarnaast steeg het aantal woningen in aanbouw in juli met bijna 3% en daalde het aantal werkloosheidsaanvragen. Dat laatste wijst op een stabilisering van het werkloosheidscijfer.

Een andere factor voor het plotse herstel waren computeraangestuurde orders van institutionele investeerders. Sommige van de institutionelen probeerden munt te slaan uit verschillen tussen optiecontracten en hun onderliggende aandelen. Volgens een technisch analist lopen er binnen een aantal dagen een groot aantal opties af, en het afhandelen van die contracten heeft een groot effect op de markt, al zegt het niets over de richting ervan.

De technologiesector slikte de grootste verliezen. Ciena maakte een spectaculaire duik met 30,2% tot 19,63 dollar. Het aandeel verloor in een mum van tijd bijna een derde van zijn waarde nadat het bedrijf een forse winstwaarschuwing voor het vierde kwartaal uitstuurde.

Dell zakte met 1,3% tot 25,17 dollar. Beleggers en analisten verwachten weinig goeds van de cijfers die de computerbouwer vanavond na beurstijd bekend zal maken. Credit Suisse verminderde woensdag de winstverwachting voor Dell voor de komende twee jaar.

Hewlett-Packard kon in de aanloop naar de kwartaalrapportage evenmin het vertrouwen van de beleggers vasthouden. Het aandeel verloor bijna 3%, maar kon dat verlies tegen sluitingstijd terug inlopen. De slotkoers noteerde een lichte winst van 0,12% tot 24,12 dollar.

Gwen Declerck

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud