Twee postbedienden in Washington overleden door mogelijke besmetting longantrax

De post voor Huis en Senaat wordt verwerkt in het sorteercentrum van Brentwood. Daar zijn gisteren twee postbedienden 'onder verdachte omstandigheden' gestorven en werden twee anderen positief getest op de miltvuurziekte.

De Amerikaanse autoriteiten konden niet officieel bevestigen dat de overleden postbedienden besmet waren met miltvuur, maar de voorlopige testresultaten bij een van beide slachtoffers wijzen sterk in die richting. De testresultaten van de tweede overleden postbediende waren gisterenavond nog niet binnen. Als de vermoedens bevestigd worden, zijn dit de eerste miltvuurslachtoffers sinds 5 oktober in Florida.

Een medewerker van het postkantoor van Brentwood testte zondag al positief op de miltvuurziekte. Hij lijdt aan de levensgevaarlijke longvariant. Ivan Walks, directeur van het instituut voor Volksgezondheid in Washington, meldde maandag dat vier andere medewerkers van het postkantoor dezelfde symptomen vertonen als hun zieke collega.

Meer dan 2.000 werknemers van het sorteercentrum van Brentwood en 150 mensen die in het naburige kantoor van de internationale luchthaven Baltimore werken, ondergaan tests en krijgen preventief antibiotica.

Het zijn de eerste ziektegevallen in Washington. Eerder ontwikkelden twee werknemers van American Media uit Florida longantrax. Op 5 oktober overleed een van hen, Robert Stevens, aan de ziekte. Zes andere Amerikanen liepen een antraxbesmetting via de huid op: vier personen in New York en twee in New Jersey. In België is nog geen enkel geval van miltvuur vastgesteld.

Volgens de Amerikaanse federale politie staat het vast dat bij de 'antraxaanslagen' op American Media in Florida, NBC-presentator Tom Brokaw en televisiezender CBS in New York en senator Tom Daschle in Washington dezelfde miltvuurvariant is gebruikt. De vier brieven zijn afkomstig uit Trenton (New Jersey).

Volgens Richard Spertzel, voormalig VN-wapeninspecteur in Irak, is de antraxbacterie die in de VS wordt verspreid, afkomstig uit een Iraaks laboratorium. Spertzel verdenkt Rihab Taha. De vrouwelijke wetenschapper gaf in 1995 toe dat ze in een lab in de buurt van de Iraakse hoofdstad Bagdad duizenden gallons antrax had aangemaakt, 'genoeg om miljoenen mensen te doden'. In de loop der jaren produceerde Irak grote hoeveelheden vloeibare antrax om in koppen van torpedo's te plaatsen, weten VN-wapeninspecteurs. Ook elders in wereld zijn de afgelopen weken talloze brieven met een verdacht poeder verspreid, maar vooralsnog zijn alleen in Kenya en Argentinië poststukken aangetroffen waarin daadwerkelijk de bacterie zat.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud