Advertentie

Uitputting aardolie en aardgas kwam in 2000 stapje dichterbij

Die cijfers staan in het jaarlijkse overzicht van de oliegroep BP Amoco. Dat werk wordt erkend als de bijbel over de aanwezigheid, de productie en het gebruik van alle primaire energiebronnen in de wereld. De auteurs zelf tillen niet zo zwaar aan het feit dat de uitputting van de energievoorraden toch één jaar dichterbij is gekomen. Zij wijzen eerder op het stabiele karakter van een voorraad van 40 tot 45 jaar op langere termijn voor aardolie.

2000 was voor de energiemarkten een bijzonder jaar door de hoge prijzen voor ruwe aardolie, wat ook de andere energiebronnen meezoog. Die hoge prijzen kwamen bovendien tot stand bij een sterk gestegen productie van ruwe aardolie met 4 procent tot 3,59 miljard ton tegen 3,45 miljard ton in 1999. De consumptie van ruwe aardolie steeg minder snel met 1 procent tot 3,5 miljard ton. Dit wil zeggen dat de oliesector en de -verbruikers het afgelopen jaar een voorraad opbouwden, aldus Patrick Claeys, woordvoerder van BP Amoco Belgium. De lage voorraden lagen mee aan de basis van de hoge prijzen van de aardolie in 2000.

De aardoliesector versterkte in 2000 ook zijn bewezen reserves, maar slechts met 1,2 procent tot 142,1 miljard ton aardolie, terwijl de ontginning van aardolie met 4 procent is gestegen. Omdat de productie veel sneller stijgt dan de reserves toenamen, kwam de uitputting van deze energievorm opnieuw een stapje dichterbij.

Voor aardgas doet zich hetzelfde fenomeen voor. De wereldreserves aan aardgas zijn vorig jaar met 2,56 procent toegenomen tot 150,2 biljoen kubieke meter tegen 146,4 biljoen kubieke meter eind 1999. De winning van aardgas verliep evenwel in een veel sneller tempo. Die steeg met 4,3 procent tot 2,4 biljoen kubieke meter tegen 2,3 biljoen kubieke meter in 1999. Daardoor was er eind 2000 nog voor 61 jaar aardgas en eind 1999 nog voor 62 jaar.

Voor aardgas is de consumptie vorig jaar wel sneller gestegen dan de winning of met 4,8 procent tot 2.404 miljard kubieke meter. Geografisch is de consumptie van aardgas haast overal gestegen; in Noord-Amerika met 5,1 procent en in Europa met 3,3 procent. Noord-Amerika en Europa samen zijn goed voor 51 procent van het totale aardgasverbruik.

Aardolie blijft de belangrijkste primaire energiebron op Aarde met een aandeel van 40 procent. Steenkool was in 2000 voor het laatst de tweede belangrijkste energiebron met een verbruik van 2,19 miljard ton aardolie-equivalent (Aeq) of 25 procent van het totale energieverbruik. Aardgas komt nu nog op de derde plaats met 2,16 miljard ton Aeq of 24,7 procent van het totale verbruik. Maar het verbruik van aardgas groeit. Het verbruik van steenkool neemt af. Zo is China nog voor 60 procent van steenkool afhankelijk als energiebron, terwijl dat vroeger 80 procent was.

VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud