Union Minière verandert naam in Umicore

UM kondigde in februari, bij de voorstelling van zijn jaarresultaten, aan dat het een nieuwe naam zocht. UM vindt dat de vlag de lading niet meer dekt, en wil komaf maken met de associaties van Union Minière met de vroegere mijnbouwactiviteiten en met Kongo, waar UM nog nauwelijks actief is.

De stemming over de nieuwe naam was voorzien voor 10 augustus, maar toen werd het benodigde quorum van 50 procent niet gehaald. Op 3 september is geen quorum meer vereist, en wordt in ieder geval gestemd over de nieuwe naam Umicore.

'Dat is het enige voorstel dat op tafel ligt', zegt UM-woordvoerster Moniek Delvou, die eraan toevoegt dat het hele proces van de naamswijziging ruim een jaar heeft geduurd. De naam werd door het directiecomité gekozen uit een reeks voorstellen van het Britse bureau Interbrand. De raad van bestuur besliste begin juni akkoord te gaan met het voorstel van het directiecomité.

De nieuwe naam moest een goed bewaard geheim blijven, maar werd gisteren uitgebracht door de krant De Morgen, waarop UM een mededeling uitstuurde om het bericht te bevestigen.

De nieuwe naam verwijst enerzijds nog naar de initialen van de vroegere naam. Anderzijds moet volgens Delvou het tweede deel, 'core' of Engels voor 'kern', duidelijk maken dat nogal wat materialen die door UM worden geproduceerd, dienen als basis van een aantal moderne producten zoals gsm's.

Het management van UM geeft pas op 3 september tekst en uitleg over de naamswijziging, de tweede in minder dan 10 jaar tijd. In april 1992 werd Union Minière de nieuwe naam van Acec-UM. Vooral de slechte reputatie van de naam Acec was toen een doorn in het oog van het toenmalige moederbedrijf, de Generale Maatschappij.

De naam Acec-UM zelf ontstond in september 1990 toen het kapseizende Acec de non-ferroholding UM kocht. Drie maanden later slorpte Acec-UM de groepen Vieille Montagne, Metallurgie-Hoboken-Overpelt (MHO) en Mechim op. Union Minière du Haut-Katanga werd in 1906 opgericht met het oog op de uitbating van de koper- en tindeposito's in het Kongolese Katanga. In 1968 werd de naam veranderd in Union Minière na de 'Zaïrisering' van zijn activa. In ruil kreeg UM een schadevergoeding waarmee vaak desastreuze exploraties en aankopen werden gefinancierd. In 1981 slorpte de Generale Maatschappij UM op voor de rijke kas contanten. Daarna werd een nieuwe NV UM als tussenholding opgericht met daarin MHO en Vieille Montagne als belangrijkste activa. BL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud