UUP verwijst vredesvoorstel Ulster naar prullenmand
Donkere wolken pakken opnieuw samen boven het Noord-Ierse vredesproces nadat de gematigde protestantse Ulster Unionist Party (UUP) van David Trimble dinsdag had laten weten dat het Brits-Ierse vredesplan voor Noord-Ierland in zijn huidige vorm onaanvaardbaar is. Het document bevat voorstellen over de ontwapening van paramilitaire bewegingen, amnestie voor voortvluchtige paramilitairen, de hervorming van de Noord-Ierse politie en de terugtrekking van de Britse troepen uit Ulster.
De beslissing van de UUP komt niet echt als een verrassing. De partij had maandag al aangegeven dat het ontwapeningsvoorstel van het IRA een stap voorwaarts was maar dat het niet voldeed aan de belangrijkste eis van de unionisten: een effectief begin van de ontwapening.
Het was de Canadese generaal John de Chastelain, voorzitter van de internationale ontwapeningscommissie voor Noord-Ierland, die maandag bekendmaakte dat het IRA bereid was zijn wapenarsenaal 'volledig en controleerbaar' buiten gebruik te stellen. De Chastelain gaf echter geen details over de manier waarop de terreurbeweging dat denkt te doen en ook niet over het tijdstip waarop dat zal gebeuren. Het Britse dagblad The Guardian meldde dinsdag dat de organisatie binnen de maand met de operatie kan beginnen.
Sinn Fein, de politieke arm van het IRA, reageerde geërgerd op de houding van de UUP. Volgens Gerry Adams, de leider van Sinn Fein, weet Trimble het 'historische initiatief van het IRA niet naar waarde te schatten'. Sinn Fein-minister Martin McGuinness sprak van een 'gigantische vergissing'.
De gematigd katholieke SDLP stemde gisteren wel in met het Brits-Ierse vredesvoorstel. De partij maakt echter voorbehoud bij de voorstellen over de hervorming van de politie. Een van de kleinere politieke partijen, de Women's Coalition, kondigde maandag al aan het 'vredespakket' te accepteren. Volgens de oorspronkelijke planning moesten de betrokken partijen de Britse en Ierse regering ten laatste maandag om middernacht laten weten of ze het vredesplan aanvaarden. Omdat in de loop van de avond duidelijk werd dat het leeuwendeel van de partijen de vooropgestelde deadline aan zijn laars zou lappen, besliste de Britse regering de reflectietermijn te verlengen.
Strikt genomen moet er uiterlijk donderdagavond een uitweg zijn uit de impasse. Dan kan het Noord-Ierse parlement voor 12 augustus een nieuwe premier aanduiden. Als die laatste deadline verstrijkt, moet de Britse premier, Tony Blair, in principe het Noord-Ierse parlement ontbinden. Er resten hem dan twee opties: de Britse provincie terug vanuit Londen besturen of nieuwe verkiezingen uitschrijven. In het tweede geval is de kans zeer groot dat radicale partijen, die het vredesakkoord uit 1998 niet gunstig gezind zijn, serieuze stemmenwinst boeken. Daarom circuleert een alternatief scenario: Blair zou de werking van de Noord-Ierse assemblee een dag opschorten en daarna een nieuwe onderhandelingsperiode van zes weken instellen.
Meest gelezen
- 1 Grootste ontslaggolf in jaren op til in België
- 2 Onderzoek Reynders: speurders hebben vragen bij 1 miljoen euro aan transacties
- 3 De Wever doet nog eens landingspoging met saneringsplan van 20 miljard
- 4 Vlaanderen anticipeert op ontslaggolf in industrie
- 5 De lijstjes van Wall Street-finfluencers: 'Als de Magnificent 7 moe worden, is dit de aflossingsploeg'