Vakbonden betogen voor geld voor Sabena-personeel

De Sabena-directie weigert nog steeds het sociaal plan te ondertekenen dat in een referendum met 57 procent werd goedgekeurd, omdat ze niet over de nodige financiële middelen beschikt. De vakbonden eisen de uitvoering ervan en betogen daarom vandaag in de straten van Brussel. Ze gaan ook langs de ambtswoning van premier Verhofstadt om middelen te eisen voor het sociale deel van het plan-Müller. Het overleg van directie en vakbonden op het ministerie van Tewerkstelling draaide maandagavond uit op een mislukking.

'We hebben de regering verduidelijking gevraagd over het sociale plan en de financiering ervan, maar kregen die niet', zei Jan Coolbrandt (ACV). De oplossingen om tegemoet te komen aan het gebrek aan middelen bij Sabena voorspellen weinig goeds. Behalve over de mogelijkheid van tijdelijke werkloosheid, waarvan reeds eerder op de dag sprake was, hadden de sociale partners het openlijk over de vereffening van de maatschappij.

'Twee hypothesen werden naar voren geschoven', verduidelijkte Freddy Tack (ACOD) aan Belga. 'Bij een vereffening zouden er begeleidingsmaatregelen kunnen komen, waarvan we nog niets afweten. Maar de minister van Tewerkstelling, Laurette Onkelinx, zou ook kunnen proberen bij het fonds voor de sluiting van bedrijven een voorschot te krijgen om het sociaal plan uit te voeren', opperde de vakbondsman.

Volgens La Libre Belgique haalde Sabena intussen consultant McKinsey in huis om een nieuw plan uit te werken dat de schuldeisers, de handelsrechter én potentiële investeerders ervan moet overtuigen dat Sabena nog een toekomst heeft. Naast de namen van Virgin, American Airlines, dook gisteren ook die van British Airways op als kandidaat-investeerder. Dat is niet verwonderlijk want BA en American zijn nauw samenwerkende partners in de alliantie Oneworld. Of het gaat om echte onderhandelingen is niet duidelijk.

Swissair-baas Mario Corti schat dat er in de Swissair-groep wereldwijd 9.000 arbeidsplaatsen sneuvelen. Swissair heeft 49,5 procent van Sabena. Corti dankte de Zwitserse vakbonden voor hun steun. Van de 9.000 arbeidsplaatsen, ongeveer 13 procent van de 72.000 werknemers van de groep, komen er 2.560 op rekening van Swissair. Daarvan sneuvelen 1.750 jobs in Zwitserland.

Op 24 september was eveneens al aangekondigd dat bij cateringdochter Gate Gourmet 3.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. Het management van Gate Gourmet is intussen ijverig op zoek naar een overnemer om niet meegesleurd te worden in de val van Swissair. Ook een kwart van Atraxis, de informatica-afdeling van de groep, of 500 personen, zou door de maatregelen getroffen worden.

De overige 2.940 arbeidsplaatsen worden geschrapt bij de andere maatschappijen van de groep, maar de verdeelsleutel is nog niet bekend zei Swissair-woordvoerder Jean-Pierre Donzel maandag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud