Vakbonden Sabena betogen woensdag in Brussel

Vakbonden en directie van Sabena kwamen maandagavond samen om te praten over het sociale luik van het business plan en tijdelijke werkloosheid voor een deel van het personeel van de maatschappij. Het business plan werd wel goedgekeurd door 57 procent van het personeel, maar is nooit ondertekend. De directie weigert nog steeds het sociaal plan te tekenen omdat ze niet over de nodige financiële middelen beschikt, terwijl de vakbonden de uitvoering eisen.

De sociale partners hadden het ook over de invoering van tijdelijke werkloosheid voor een deel van het personeel. "Er is een consensus over het principe", legde Karel Gacoms (ABVV) uit. "Maar we vragen ons af over het nut van zo'n consensus als er geen akkoord is over het plan", voegde hij eraan toe.

De oplossingen om tegemoet te komen aan het gebrek aan middelen bij Sabena voorspellen weinig goeds. Buiten de mogelijkheid tot tijdelijke werkloosheid hebben de sociale partners het openlijk gehad over de mogelijke vereffening van de maatschappij.

"Twee hypothesen werden naar voren geschoven", verduidelijkt ACOD-secretaris Freddy Tack. "Bij een vereffening zouden er begeleidingsmaatregelen kunnen komen, waarvan we nog niets afweten. Anderzijds kan minister van Tewerkstelling Laurette Onkelinx bij het fonds voor de sluiting van bedrijven "een voorschot" proberen te verkrijgen om het sociaal plan uit te voeren", oppperde de vakbondsman.

Eerder op de dag hadden premier Verhofstadt en federaal minister van Overheidsbedrijven en Participaties Rik Daems een gesprek met de Sabena-vakbonden. Verhofstadt engageerde zich sociale begeleidingsmaatregelen uit te werken voor de luchtvaartsector, die wereldwijd in crisis is. De premier praatte maandag ook met voorzitter Prodi van de Europese Commissie. Hij pleitte er nogmaals voor dat het overbruggingskrediet van 5 miljard frank voor Sabena zou worden goedgekeurd.

Sabena stelt momenteel 12.000 werknemers te werk. De directie van de maatschappij wilde maandagavond niet reageren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud