Veel banken zijn nog niet klaar voor de euro

Misys, dat naar eigen zeggen software verkoopt aan veel van de 50 grootste banken ter wereld, zegt dat veel consumenten- en zakenbanken niet beseffen dat ze zich dringend moeten voorbereiden op de invoering van euromunten en -biljetten. Zij zullen op het laatste moment misschien veel geld moeten uitgeven om bankrekeningen en betalingsystemen om te zetten naar euro.

"De euro blijft een spook voor de banken", zegt Neil Jones, directeur van Misys Management Consultancy Practice, in een rapport. "Veel banksystemen zijn nog steeds niet klaar voor de overgang, wat belangrijke gevolgen heeft voor miljoenen bankrekeningen van ondernemingen en particulieren."

Aangezien betalingen in nationale munt niet meer kunnen vanaf januari, zullen rekeningen volgens Misys niet kunnen worden vereffend. "Banken kunnen het zich niet veroorloven zelfgenoegzaam te zijn over de tweede fase van de overgang. De dienstverlening aan de klanten kan zwaar worden getroffen", zegt Jones.

Misys luidt een luide alarmbel voor banken die actief zijn in landen buiten de eurozone, zoals het Verenigd Koninkrijk. Deze landen lijken zich minder zorgen te maken over de invoering van de euro dan de twaalf lidstaten van de eurozone. Londen is met de aanwezigheid van bijna 400 banken ' s werelds grootste financieel centrum.

Maar ook landen als Italië en Spanje worden geconfronteerd met belangrijke problemen als gevolg van de slechte communicatienetwerken en het bestaan van een groot aantal zeer kleine, onafhankelijke banken.

De waarschuwing van Misys komt op de vooravond van de voorstelling van de eurobiljetten. De Europese Centrale Bank stelt morgen de eurobiljetten en hun veiligheidskenmerken voor en lanceert de informatiecampagne voor het publiek.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud