Verenigde Staten in de ban van 'aanval' met miltvuur

Vrijdag overleed de 63-jarige Robert Stevens, een fotojournalist bij de krant The Sun, aan miltvuur. Een collega, de 73-jarige Ernesto Blanco, die in het postkantoor van de krant werkte, ligt in het ziekenhuis. Hij heeft tevens miltvuur, maar artsen hebben er goede hoop in dat hij geneest. Beide gevallen deden zich voor in het gebouw van American Media Inc. in de stad Boca Raton in de zuidelijke deelstaat Florida.

De Amerikaanse federale politie, de FBI, onderzoekt of er een verband bestaat tussen de gevallen van miltvuur, de eerste in de VS in 25 jaar, en terroristische activiteiten. Volgens dokter Landis Crockett is de kans dat twee mensen in elkaars naaste omgeving onafhankelijk van elkaar miltvuur krijgen 'één op een miljard'.

De FBI en de gezondheidsdiensten van Florida hebben sporen van de miltvuurbacterie ontdekt op het toetsenbord van de computer van Stevens in zijn kantoor. Het gebouw is ondertussen gesloten en alle werknemers en regelmatige bezoekers worden onderzocht op miltvuur. Allen krijgen een tweewekenvoorraad antibiotica.

De FBI ondervroeg gisteren een 23-jarige universiteitsstudent die recentelijk als stagiair had gewerkt in het gebouw van American Media in Boca Raton. De stagiair schreef bij zijn vertrek een brief waarin hij aankondigde iets achter te laten waardoor zijn vroegere collega's aan hem zouden blijven denken. De student, die zich vrijwillig voor ondervraging aanbood, vertelde de FBI dat de brief bedoeld was om zijn vroegere collega's te bedanken.

De autoriteiten stelden vast dat de bacterie van onnatuurlijke oorsprong is, meldt de zender MSNBC. Een week voor de terreuraanslagen van 11 september zou in het gebouw in Boca Raton een brief met een poederachtige substantie zijn binnengekomen. Een van de besmette mannen, de 73-jarige Ernesto Blanco, werkte in de postkamer van de krant The Sun.

De FBI onderzocht dinsdag de bagage die Mohamed Atta had achtergelaten op de internationale luchthaven van Boston. De bagage bevatte geen sporen van miltvuur. Atta is een van de vermoedelijke kapers van een van de twee vliegtuigen die op 11 september invlogen op het World Trade Center in New York. De bezittingen van andere verdachten werden eveneens onderzocht.

In de staat Virginia, die grenst aan de Amerikaanse hoofdstad Washington, ligt een man in het ziekenhuis met symptomen van miltvuur. De man heeft mogelijk in contact gestaan met het mediabedrijf uit Boca Raton. Maar de kans dat hij besmet is met miltvuur is vrij klein, zeiden medici gisteren.

Opvallend is dat American Media Inc. en Stevens' woning amper een paar kilometer verwijderd zijn van de plaats waar Mohamed Atta en sommige van zijn handlangers vliegtuiglessen volgden, woonden en de mogelijkheden onderzochten om een sproeivliegtuig te huren. Een sproeivliegtuig kan worden gebruikt voor de verspreiding van dodelijke bacteriën en virussen.

John Ashcroft, de Amerikaanse minister van Justitie, zei dat hij het tweede geval van miltvuur in Florida zeer ernstig neemt. "We beschouwen de zaak als onderzoek dat kan evolueren naar een onderzoek wegens criminele feiten." Ashcroft sloot een terroristische actie niet uit, maar zei nog geen bewijzen te hebben. De FBI is alvast naarstig op zoek naar de infectiebron.

Overal in de Verenigde Staten worden draconische veiligheidsmaatregelen genomen, omdat vrijwel vaststaat dat medeplichtigen van de daders van de aanslagen van 11 september nog steeds in de VS zijn. Gevreesd wordt dat die uit zijn op wraak wegens de Brits-Amerikaanse bombardementen op Afghaanse doelwitten.

De World Medical Organisation waarschuwde op een congres afgelopen week voor terroristische aanvallen met biologische of chemische wapens. Zo'n aanval kan worden uitgevoerd met de miltvuurbacterie.

CP

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud