Advertentie

Verhofstadt: 80 miljard extra inkomsten is overdreven

De eerste minister zei dat de regering voor de begroting 2001 en 2002 bij haar doelstellingen - een begrotingsevenwicht - blijft. Het was reeds eerder duidelijk dat er minder fiscale ontvangsten zouden zijn, en daar is bij de bijkomende begrotingscontrole en bij de opmaak van de begroting 2002 reeds rekening mee gehouden. Bovendien zijn de uitgaven van de federale overheid in 2001 met 0,9 procent van het bruto binnenlands product gedaald.

Indien de fiscale ontvangsten van november en december binnen de verwachtingen liggen, zal het volgens de premier mogelijk zijn om een evenwicht te halen voor dit jaar. Daarmee doen het we het beter dan de buurlanden, die op Nederland na, alle in het rood duiken.

Verhofstadt vond het een goed idee van begrotingsminister Johan Vande Lanotte om meerdere begrotingscontroles per jaar te houden. Dat kan voor hem ook volgend jaar gebeuren, omdat dan tijdig kan bijgestuurd worden.

Wat de begrotingscontrole betreft, bevestigde Guy Verhofstadt dat deze naar januari vervroegd zal worden omdat een maximaal effect van bijkomende maatregelen te kunnen hebben. Hij benadrukte dat er niet aan de eerder genomen beslissingen - onder meer de belastinghervorming en -verlaging en de verhoging van de sociale uitkeringen - geraakt zal worden. Eventueel kan gezocht worden naar niet-fiscale ontvangsten, zoals de verkoop van eigendommen en participaties, aldus nog Verhofstadt.

De ministerraad keurde vrijdag overigens het stabiliteitsprogramma 2002-2005 goed. De begroting zal in 2001 en 2002 in evenwicht zijn. De komende jaren rekent de regering op een overschot van 0,5 pct van het BBP in 2003, van 0,6 pct in 2004 en 0,7 pct in 2005. De overheidsschuld krimpt van 103,3 pct van het BBP in 2002 tot 97,7 pct in 2003 en tot 88,6 in 2005. Dat zou betekenen dat de overheidsschuld in tien jaar tijd, van 1993 tot 2003, met 40 procent van het BBP gedaald is.

Minister van financiën Didier Reynders start volgende week onderhandelingen over het plan met de Eurogroep en de Ecofin.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud