Verhofstadt: EU solidair met acties VS tegen terrorisme

Verhofstadt herinnerde eraan dat de Europese Unie op basis van resolutie 1368 van de Veiligheidsraad een Amerikaanse actie als legitiem heeft beschouwd.. "De VS heeft op 4 oktober bewijzen geleverd dat de Al Quada beweging van de Saudische terrorist en hoofdverdachte Osama bin Laden achter de aanslagen in New York en Washington van 11 september zat. Bovendien hebben de VS sinds 11 september herhaaldelijk aan de Taliban gevraagd bin Laden uit te leveren." De EU betreurt dat het Taliban-regime niet inging op deze oproepen.

Volgens Verhofstadt zijn de doelgerichte acties van de VS en het VK gericht tegen militaire kampen in Afghanistan en tegen de opleidingskampen van de terroristen. Hij wees er op dat de VS alles zullen doen om onschuldige slachtoffers te vermijden.

Prodi legt er in een mededeling de nadruk op dat "we verenigd zijn, en verenigd zullen blijven in de strijd tegen degene die de essentiële fundamenten van de beschaving aanvallen". Volgens de commissievoorzitter is de strijd tegen het terrorisme geen strijd tegen religies of volkeren.

Prodi zegt eurocommissaris voor Buitenlandse Betrekkingen, Chris Patten, onmiddellijk te hebben gevraagd de humanitaire en andere acties waarvoor de EU de verantwoordelijkheid heeft, te coördineren. "Onze steun wordt reeds gemobiliseerd om diegenen te helpen die onschuldige slachtoffers zouden kunnen zijn van deze situatie en ook de vluchtelingen te helpen die wegvluchten van de militaire acties", aldus nog Prodi.

"Dit is het ogenblik voor eenheid. De internationale gemeenschap is solidair in deze strijd, erop gericht om te bouwen aan een toekomst van vrede en ontwikkeling voor alle volkeren op aarde", besluit de commissievoorzitter.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud