Advertentie

Vertrouwen Belgische ondernemers zakt tot peil van begin 1999

De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank, die het ondernemersvertrouwen in België weergeeft, zakte in augustus licht ten opzichte van de maand voordien. Zelfs zonder de oorlogsdreiging bengelt het Belgisch ondernemersvertrouwen opnieuw op het peil van begin 1999.

De synthetische bruto-indicator daalde in augustus tot -12,1, tegenover -10,8 in juli en -11 in juni. De bruto-indicator van de verwerkende nijverheid, veruit de belangrijkste in de index, zakte van -14 naar -15,4. De achteruitgang is vooral het gevolg van de verwachte prijsdaling van producten en de afname van de bestellingen. Ook de werkgelegenheid brokkelde af.

De indicator van de handel is de enige die er vorige maand op vooruitging, van -8,5 naar -4,8. Die opleving is te danken aan een groei van de omzetcijfers. De indicator van de ruwbouw van gebouwen ging daarentegen sterk achteruit en tuimelde van +1,7 naar -4,1. Zowel de uitgeoefende activiteit als het orderbestand voor nieuwe gebouwen verslechterde gevoelig. De managers in de bouwsector voorspellen bovendien een stevige prijsdaling. Ook in de sector van wegenwerken en burgerlijke bouwkunde gaat het volgens de ondernemers slecht. De Nationale Bank houdt bij de berekening van de index geen rekening met de andere delen van de bouw omdat de activiteit daar niet parallel loopt met de conjunctuur.

'De cijfers tonen aan dat de Belgische economie er ook al voor de terreurdaden in de VS niet te best aan toe was', zegt hoofdeconoom Geert Noels van beurshuis Petercam. 'Ook zonder de terroristische aanvallen zou de economie in een recessie zijn beland. Het overheidsbudget zal alleszins lijden onder de dubbele impact van de tragere economische groei en het gebrek aan structurele maatregelen na de begrotingsherziening voor 2001.'

Economen voorspellen trouwens een recessie voor de hele eurozone. Volgens zakenbank Merrill Lynch zal Europa één kwartaal later dan de VS in een recessie belanden, in het tweede kwartaal van 2002. Economen spreken over een recessie wanneer het bruto binnenlands product twee kwartalen op rij daalt. SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud