Verwachte koers-winstverhouding Nasdaq100 nog altijd 117,37

De Nasdaq100-index verloor aan de slotkoers van 1.499,76 punten van woensdagavond al 68,03 procent van zijn waarde, vergeleken met de top op 27 maart vorig jaar. Tegen de slotkoersen van woensdag noteerden slechts 15 bedrijven uit de index op winst tegenover hun koers van 27 maart 2000. Het verlies liep bij 61 aandelen op tot boven de 50 procent, terwijl 14 aandelen aankeken tegen een verlies van meer dan 90 procent. Maar is de index en zijn de aandelen daarmee goedkoop geworden? Enkele cijfers suggereren van niet.

De gemiddelde winst per Nasdaq100-aandeel over het voorbije boekjaar was voor 0,865 dollar negatief. In dat cijfer wordt rekening gehouden met de nettowinst, inclusief uitzonderlijke resultaten en herstructureringskosten over het laatste volledige boekjaar. Voor de meeste bedrijven gaat het om het boekjaar dat eindigde op 31 december vorig jaar, maar sommige bedrijven sluiten hun boekjaar op een andere datum.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor JDS Uniphase, dat zijn boekjaar op 30 juni afsluit. Het gemiddelde cijfer over het voorbije boekjaar wordt daardoor negatief vertekend. De Canadese fabrikant van componenten voor glasvezelnetwerken publiceerde over het eind juni afgesloten boekjaar immers een monsterverlies van 50,5 miljard dollar, goed voor 46,3 dollar per aandeel. De koers van het aandeel lag woensdag bij slot op 7,14 dollar.

Maar zelfs als dat cijfer buiten beschouwing wordt gelaten, blijft het gemiddelde resultaat nog negatief. Nog zes andere aandelen boekten over het voorbije jaar een verlies dat groter was dan hun slotkoers van woensdag. Het relatief grootste verlies was dat van At Home, dat woensdag aan 0,52 dollar sloot, maar over het in december afgesloten boekjaar een verlies publiceerde van 18,73 dollar per aandeel.

Voor volgend jaar wordt rekening gehouden met de verwachtingen van de analisten die verzameld werden door onderzoeksbureau IBES. De extreme verliescijfers over het voorbije jaar komen niet voor bij de vooruitzichten voor het lopende jaar. Verwonderlijk is dat niet, want die zijn het gevolg van eenmalige factoren en herstructureringskosten, die moeilijk door analisten voorgerekend kunnen worden.

Maar zelfs dan rekenen de analisten nog voor zes bedrijven voor dat zij dit jaar een verlies zullen boeken dat groter is dan hun slotkoers van woensdag. Exodus Communications valt, met een slotkoers van 0,97 dollar en een verwacht verlies van 0,96 dollar per aandeel, net buiten de selectie. Het hoogste verwachte verlies voor volgend jaar is dat van Level 3 Communications, met 7,48 dollar verlies per aandeel tegen een koers van 3,85 dollar. Relatief wordt het grootste verlies verwacht voor XO Communications, dat woensdag sloot op 1,18 dollar, maar waarvoor de analisten voor dit jaar een verlies per aandeel verwachten van 5,07 dollar.

Van de 100 aandelen uit de index waren er 34 die hun vorige boekjaar met verlies sloten. Voor het lopende jaar ziet het er nauwelijks beter uit. De analisten zien nog 32 bedrijven in het rood eindigen. Vijf daarvan sloten hun vorige boekjaar nog met winst af. Voor liefst 35 bedrijven uit de Nasdaq100 rekenen de analisten voor het lopende jaar op slechtere resultaten dan die welke geboekt werden over het voorbije jaar.

GVL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud