Verzekeraars kijken aan tegen hoogste schadeclaims ooit

Het kan nog jaren duren vooraleer de totale rekening gemaakt kan worden. Maar de kans is groot dat de verzekeraar meer dan 3 miljard dollar aan verzekeringspremies moeten uitbetalen. Dit was het prijskaartje verbonden aan de ontploffing van het olieplatform Piper Alpha, tot op heden de duurste ramp die door mensen veroorzaakt werd.

De verzekeraars vrezen claims voor de volledige vernietiging van het WTC. Begin jaren 70 kostte het 750 miljoen dollar om deze torens te bouwen. Bovendien zullen zij ook de schade aan de omringende gebouwen en de gederfde inkomsten van de bedrijven die hun kantoren daar hebben, moeten vergoeden. Daarnaast zullen de bedrijven in de getroffen gebieden compensatie vragen voor de kwetsures die het personeel opliep en voor de dodelijke slachtoffers die gevallen zijn.

Het WTC is eigendom van de Port Authority of New York en van New Jersey. In juli 2001 leasden zij delen van het WTC voor 99 jaar aan Silverstein Properties Inc. en Westfield America Inc. voor 3,2 miljard dollar. Geen enkele van deze bedrijven waren bereikbaar voor commentaar.

Tenzij de verzekeringsondernemingen in hun contracten terroristenacties expliciet uitsluiten, zullen zij schadeclaims voor de schade aan het WTC en de omgeving moeten betalen. De schade aan het Pentagon zou niet lijden tot schadeclaims, omdat de overheid geen commerciele verzekering afsluit om zijn gebouwen te verzekeren.

Munich Re, the grootste herverzekeraar ter wereld, zei al dat de schadeclaims "aanzienlijk" zullen zijn, maar de financiele stabiliteit van de onderneming zou niet in gevaar komen. Swiss Re, 's werelds tweede grootste herverzekeraar zei dat het nog te vroeg is om de omvang van de verliezen, als die er al zijn, in te schatten. In Europa donderde de verzekeringsindex 13% lager, het grootste dagverlies in zijn geschiedenis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud