Verzekeringsmakelaars klagen koppelverkoop van touroperators aan

Zowat alle Belgische touroperators bieden hun klanten een annulatieverzekering aan wanneer die een reis boeken. De verzekeringspolis vergoedt de klant wanneer hij om dwingende redenen niet op reis kan vertrekken, bijvoorbeeld wanneer iemand uit zijn nabije familie ernstig ziek wordt of de cliënt zijn werk verliest. De Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen (FVF), die de belangen van de verzekeringsmakelaars verdedigt, heeft er geen problemen mee dat de touroperators de annulatieverzekering aanbieden, maar zijn er niet over te spreken dat de verzekeringspolis meestal inbegrepen is in de prijs van de reis. "De consument kan niet meer kiezen of hij die verzekering wenst. Hij wordt verplicht de premie voor de verzekering te betalen, zelfs als hij daar geen baat bij heeft", stelt Julien van Molle, adviseur van de FVF. "De annulatieverzekering moet een optie blijven en mag niet in de reis worden geïntegreerd. In dat laatste geval is sprake van koppelverkoop."

De FVF diende daarom een klacht in bij de Economische Inspectie van het ministerie van Economische Zaken. Die onderzoekt of er wel degelijk sprake is van gezamenlijk aanbod of koppelverkoop, wat strijdig is met de wet op de handelspraktijken. De klacht slaat op een vijftiental touroperators die in België actief zijn, waaronder grote namen als JetAir en Sunsnacks. Het onderzoek wordt naar verwachting eind september afgerond.

Ook Test-Aankoop kaartte vorige week het probleem aan. Volgens Van Molle ontvangt de consumentenvereniging talrijke klachten van klanten die problemen ondervonden met hun annulatieverzekering. "De polis heeft meestal specifieke voorwaarden en geldt dus niet voor iedereen. Iemand die bijvoorbeeld aan epilepsie lijdt, kan een aanval niet aanhalen als reden om zijn reis uit te stellen. Zo iemand heeft dus geen behoefte aan zo'n annulatieverzekering. Het is dan ook stom dat hij er sowieso moet voor betalen", zegt Van Molle.

Een annulatieverzekering kost bij een touroperator al gauw 4 procent van de reisprijs. Wie zo'n verzekering rechtstreeks bij een verzekeringsmaatschappij of een makelaar neemt, betaalt iets minder, stellen de makelaars. De FVF beschouwt het aanbod van de touroperators dan ook als oneerlijke concurrentie. SaS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud