Advertentie

Vlaamse begroting 2002 met overschot van 250 miljoen euro

De Vlaamse regering rondde vroeger dan verwacht de begrotingsbesprekingen af. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat verschillende excellenties de komende dagen op buitenlandse missie vertrekken. Dewael benadrukte zondag op een persconferentie dat de Vlaamse regering voor de vijfde keer op rij met een positieve begroting voor de dag komt. Deze keer werd een positief saldo geboekt van ongeveer 250 miljoen euro. "Daarbij respecteren we de normen van de Hoge Raad van Financiën", stelde Dewael.

In reële termen stijgen de uitgaven officieel met niet meer dan 2 procent, maar in werkelijkheid is dat niet helemaal het geval. De regering hield immers geen rekening met lopende cao's en andere maatregelen, zoals de indexering van het gemeentefonds en de financiële gevolgen van het decreet op de sportfederaties. In totaal gaat het om een slordige 38 miljoen euro waar geen rekening mee werd gehouden. De uitgaven stijgen in feite dan ook met 3,8 procent.

Na de uitbreiding van de Vlaamse regering (met Jaak Gabriëls) kwam Dewael op de proppen met een aanvullende regeringsverklaring waarin al een aantal nieuwe prioriteiten zaten. Die krijgen in de begroting 2002 nu echt vorm. Naast de afschaffing van het kijk- en luistergeld, gaat 50 miljoen euro naar een verlaging van de registratierechten van 12 naar 10,5 procent en 38 miljoen naar welzijn (onder meer voor het komaf maken van de wachtlijsten voor gehandicapten).

Ook het wetenschapsbeleid en onderwijs (levenslang leren en gelijkekansenbeleid) krijgen er elk 25 miljoen euro bij. VU-minister Bert Anciaux krijgt zoals gevraagd 9 miljoen euro extra voor internationale samenwerking. Voor het inburgeringsbeleid ten slotte wordt 13 miljoen extra uitgetrokken. De regering wil met dat geld het aanbod aan Nederlandstalige cursussen voor migranten vergroten.

De Vlaamse regering stelde ook haar parameters bij. Ze hield rekening met een economische groei van 1,8 en een inflatie van 2,6 procent. Voor volgend jaar wordt dat respectievelijk 2 en 1,8 procent. "Realistische prognoses", volgens de minister-president.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud