Advertentie

VLD akkoord met selectieve lastenverlaging

Liberale kopstukken toonden zich tot voor kort nadrukkelijk vragende partij voor een tweede lineaire, en dus algemene lastenverlaging. De toenadering tot het standpunt van socialisten en groenen toont de contouren van een begrotingscompromis.

VLD-voorzitter Karel de Gucht wil volgens zijn woordvoerster in de huidige omstandigheden het dossier niet in detail bespreken. Maar als de regering de tweede lastenverlaging wil richten op doelgroepen, dan is dat voor de VLD geen probleem. Een voorwaarde is voor De Gucht wel dat die doelgroepen in functie van leeftijdscategorieën van werknemers worden geformuleerd.

De uitspraak betekent een belangrijke koerswijziging van de VLD. Kopstukken van de partij pleitten tot voor kort voor een nieuwe algemene lastenverlaging naar het voorbeeld van de operatie van 2000. Toen gingen de werkgeversbijdragen voor alle werknemers met gemiddeld ongeveer 790 euro of 32.000 frank lager.

Ook premier Verhofstadt is gewonnen voor een selectieve invulling van de nieuwe lastenverlaging. Hij wil de tweede verlaging aanwenden om een aantal problemen op de arbeidsmarkt op te lossen, zo bleek tijdens de uitzending Polspoel & Desmet op VTM woensdagavond. De premier verwees opnieuw naar het probleem van de grote groep oudere werklozen.

Het regeerakkoord maakt na de lastenverlaging van april 2000 'een bijkomende en gelijkaardige inspanning' mogelijk op het einde van het tweede jaar van de legislatuur. De discussie over die tweede lastenverlaging zorgt sinds de terugkeer uit vakantie voor heel wat onrust. De werkgevers blijven pleiten voor een tweede lineaire operatie. Maar de minister van Werkgelegenheid gaf al aan dat zij wegens de krappe budgettaire ruimte meer ziet in een selectieve lastenverlaging. Zowel groenen als socialisten eisen dat de regering minstens evenveel aandacht besteedt aan de verhoging van de sociale uitkeringen en de financiering van de sociale zekerheid. Ook de hervorming van de vennootschapsbelasting belandt op de begrotingstafel.

Met de toenadering effent de VLD de weg voor een begrotingscompromis. De woordvoerder van Verhofstadt merkt op dat elke begrotingsonderhandeling uiteindelijk leidt tot een compromis. Hij zegt dat de uitspraken van de premier als denkoefeningen moeten worden geïnterpreteerd. Voor de definitieve beslissingen is het wachten op de regeringsverklaring van begin oktober.

Na de vakantie zorgde de premier aanvankelijk voor verwarring in regeringskringen door te verwijzen naar nieuwe initiatieven voor oudere werklozen. Vice-premier en minister van Werkgelegenheid Laurette Onkelinx (PS) merkte toen op dat de Kamer pas net voor de zomer haar pakket van maatregelen voor oudere werklozen en werkenden goedkeurde

RS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud