Vliegtuigen crashen op Amerikaanse gebouwen (update 17.45)

Het volledige Amerikaanse continent staat in rep en roer. Alle luchthavens worden gesloten en alle vliegtuigen krijgen de opdracht om meteen te landen. Ook buiten de VS worden alle vluchten geschrapt. De vier Sabena-vluchten die deze ochtend vanuit Brussel naar New York, Washington, Chicago en Dallas zijn vertrokken, zullen worden omgeleid en landen in Canada. Twee vluchten die in de vroege namiddag vertrokken naar Boston en Montreal, keren terug naar Brussel. De avondvlucht naar New York is geannuleerd.

Ondertussen worden alle grote overheidsgebouwen ontruimd. Dat blijkt ook nodig. Volgens het persagentschap AP is het US State Department geraakt door autobommen. De burgemeester van New York wil zelfs het volledige zuidelijk deel van Manhattan evacueren. In Brussel werd het NAVO-gebouw ontruimd.

American Airlines bevestigde dat één van de vliegtuigen die op het World Trade Center is neergestort vlucht 11 van Boston naar Washington is. Deze Boeing 767 heeft bij volledige capaciteit 158 passagiers aan boord. Ook het andere vliegtuig is van American Airlines. In het World Trade Center, dat volledig is ingestort, werkten 50.000 mensen. De Amerikaanse televisiezenders laten hallucinante beelden zien van de ravage.

Volgens president George W. Bush gaat het over terroristische aanslagen. Tot nu toe werden de aanslagen nog niet opgeëist. Israël heeft alvast zijn steun toegezegd en de Palestijnse president Yasser Arafat heeft de aanslagen in de VS al veroordeeld. Twee radicale Palestijnse groeperingen hebben alle betrokkenheid bij de aanslagen in New York en Washington ontkend. In Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon zijn wel vreugdeschoten afgevuurd. Eerst circuleerden er berichten dat het Palestijnse DFLP (Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina) de aanslagen had opgeëist, maar dit werd nadien formeel ontkend door de organisatie.

Op het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken is een crisisvergadering bezig. Op de vergadering wordt overlegd over mogelijke extra veiligheidsmaatregelen in België. Later volgt een bijeenkomst met andere departementen. Daarna zou een persmededeling volgen. Alle informatie wordt ondertussen gecentraliseerd. De Belgische ambassade in Washington DC en het Belgisch consulaat in New York werden gevraagd of er Belgen bij de slachtoffers zijn. Wie informatie wil kan bellen naar de nummers: 02/501.4000 (Nederlands) of 02/501.4001 (Frans)

In naam van de Europese Unie verklaarden premier Guy Verhofstadt en vice-premier Louis Michel, die op bezoek zijn in Oekraïne, geschokt en verslagen te zijn bij het vernemen van de aanslagen die pas zijn gepleegd in de Verenigde Staten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud