Advertentie

Vliegtuigen crashen op Amerikaanse gebouwen (update 18.45)

Het volledige Amerikaanse continent staat in rep en roer. Alle luchthavens werden gesloten en alle vliegtuigen kregen de opdracht om meteen te landen. Ook buiten de VS werden alle vluchten geschrapt. De vier Sabena-vluchten die deze ochtend vanuit Brussel naar New York, Washington, Chicago en Dallas zijn vertrokken, worden omgeleid en landen in Canada. Twee vluchten die in de vroege namiddag vertrokken naar Boston en Montreal, keren terug naar Brussel. De avondvlucht naar New York is geannuleerd.

Ondertussen werden alle grote overheidsgebouwen ontruimd. Dat blijkt ook nodig. Volgens het persagentschap AP is het US State Department geraakt door autobommen. De burgemeester van New York wil zelfs het volledige zuidelijk deel van Manhattan evacueren. In Brussel werd het NAVO-gebouw ontruimd.

De Amerikaanse televisiezenders laten hallucinante beelden zien van de ravage in Manhattan rondom het World Trade Center. Waarnemers wagen zich nog niet aan schattingen over het aantal doden en gewonden. Ooggetuigen zagen lichamen uit de gebouwen vallen en zagen mensen in paniek uit de torens springen. Het dodental zal volgens waarnemers sowieso gigantisch zijn, want door het instorten van beide torens zijn duizenden tonnen puin op het zuidelijk deel van Manhattan terechtgekomen.

American Airlines bevestigde dat één van de vliegtuigen die op het World Trade Center is neergestort vlucht 11 van Boston naar Washington is. Deze Boeing 767 heeft bij volledige capaciteit 158 passagiers aan boord. Ook het andere vliegtuig is van American Airlines. In het World Trade Center, dat volledig is ingestort, werkten 50.000 mensen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen tijdig konden worden geëvacueerd.

Tot nu toe werden de aanslagen nog niet opgeëist. Een duidelijk geshockeerde president George W. Bush heeft een volledig onderzoek bevolen. De Palestijnse president Yasser Arafat heeft de aanslagen al veroordeeld. In Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon zijn wel vreugdeschoten afgevuurd. Eerst circuleerden er berichten dat het Palestijnse DFLP (Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina) de aanslagen had opgeëist, maar dit werd nadien formeel ontkend door de organisatie. Ook de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas ontkent elke betrokkenheid bij de terreuraanslagen in de VS.

Op het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken is een crisisvergadering bezig. Op de vergadering wordt overlegd over mogelijke extra veiligheidsmaatregelen in België. Het Belgisch leger heeft alvast zijn veiligheidsmaatregelen versterkt. Volgens een legerwoordvoerder is van de normale veiligheidsfase "Alfa" overgeschakeld op de tweede fase "Bravo", wat voor verscherpte waakzaamheid staat. Alle informatie wordt ondertussen gecentraliseerd. De Belgische ambassade in Washington DC en het Belgisch consulaat in New York werden gevraagd of er Belgen bij de slachtoffers zijn. Wie informatie wil kan bellen naar de nummers: 02/501.4000 (Nederlands) of 02/501.4001 (Frans).

In naam van de Europese Unie verklaarden premier Guy Verhofstadt en vice-premier Louis Michel, die op bezoek zijn in Oekraïne, geschokt en verslagen te zijn bij het vernemen van de aanslagen die pas zijn gepleegd in de Verenigde Staten. De Britse eerste Minister Tony Blair roept alle democratische landen op om samen een front te vormen tegen terrorisme.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud