Advertentie

Vliegtuigen storten neer op Amerikaanse gebouwen (update 20.00)

Het volledige Amerikaanse continent staat in rep en roer. Alle luchthavens werden gesloten en alle vliegtuigen kregen de opdracht om meteen te landen. Ook buiten de VS werden alle vluchten geschrapt. De vier Sabena-vluchten die deze ochtend vanuit Brussel naar New York, Washington, Chicago en Dallas zijn vertrokken, worden omgeleid en landen in Canada. Twee vluchten die in de vroege namiddag vertrokken naar Boston en Montreal, keren terug naar Brussel. De avondvlucht naar New York is geannuleerd.

Ondertussen werden alle grote overheidsgebouwen ontruimd. Dat bleek ook nodig. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington werd immers getroffen door een aanslag met een bomauto. De veiligheidsdiensten hebben ook een bom in een New Yorkse school onschadelijk gemaakt. De burgemeester van New York heeft het volledige zuidelijke deel van Manhattan laten evacueren. In Brussel werd het NAVO-gebouw ontruimd.

Het eerste vliegtuig storte omstreeks negen uur lokale tijd (15.00 onze tijd) op een toren van het World Trade Center neer. Achttien minuten later crashte een tweede vliegtuig op de tweede toren. Dit gebeurde voor het oog van de camera. Even later werd duidelijk dat ook op het Pentagon in Washington een vliegtuig was neergestort. Nog later volgde het bericht dat in de staat Pennsylvania een vierde vliegtuig crashte.

De Amerikaanse televisiezenders lieten hallucinante beelden zien van de ravage in Manhattan. In het World Trade Center, dat volledig is ingestort, werkten 50.000 mensen. Waarnemers wagen zich nog niet aan schattingen over het aantal doden en gewonden. Ooggetuigen zagen lichamen uit de gebouwen vallen en zagen mensen in paniek uit de torens springen.

American Airlines bevestigde dat één van de vliegtuigen die op het World Trade Center is neergestort vlucht 11 van Boston naar Washington is. Deze Boeing 767 heeft bij volledige capaciteit 158 passagiers aan boord. Ook een ander vliegtuig van American Airlines is bij de rampen bestrokken. Het gaat meer bepaald over vlucht 77 van Dulles tot Los Angeles. Op beide vliegtuigen zouden in totaal 164 mensen aan boord zijn geweest. United Airlines maakte bekend dat het contact heeft verloren met twee vliegtuigen met in totaal 156 personen aan boord.

Tot nu toe werden de aanslagen nog niet opgeëist. Een duidelijk geshockeerde president George W. Bush heeft een volledig onderzoek bevolen en beloofde de daders op te sporen en te vinden. De Palestijnse president Yasser Arafat heeft de aanslagen al veroordeeld. Eerst circuleerden er berichten dat het Palestijnse DFLP (Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina) de aanslagen had opgeëist, maar dit werd nadien formeel ontkend door de organisatie. Ook de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas ontkende elke betrokkenheid bij de terreuraanslagen in de VS. In Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon zijn wel vreugdeschoten afgevuurd. Bovendien zei een woordvoerder van de Islamitische Jihad dat de aanslagen "het resultaat zijn van het beleid dat de VS voert in het Midden-Oosten".

Op het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken is een crisisvergadering bezig. Op de vergadering wordt overlegd over extra veiligheidsmaatregelen in België. Het Belgisch leger heeft alvast zijn veiligheidsmaatregelen versterkt. Volgens een legerwoordvoerder is van de normale veiligheidsfase "Alfa" overgeschakeld op de tweede fase "Bravo", wat voor verscherpte waakzaamheid staat. Alle informatie wordt ondertussen gecentraliseerd. De Belgische ambassade in Washington DC en het Belgisch consulaat in New York werden gevraagd of er Belgen bij de slachtoffers zijn. Wie informatie wil kan bellen naar de nummers: 02/501.4000 (Nederlands) of 02/501.4001 (Frans).

In naam van de Europese Unie verklaarden premier Guy Verhofstadt en vice-premier Louis Michel, die op bezoek zijn in Oekraïne, geschokt en verslagen te zijn bij het vernemen van de aanslagen. Israël, dat zijn diplomaten uit de VS terugtrok, heeft al zijn steun aan de VS toegekend. De Britse eerste Minister Tony Blair riep alle democratische landen op om samen een front te vormen tegen terrorisme. George Robertson, secretaris-generaal van de NAVO, trad meteen de oproep bij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud